Leteča trdnjava Boeing B-17E naprodaj za 9 milijonov dolarjev

by Urednik

NAPRODAJ ZNAMENITI B-17E FLYING FORTRESS

Za izjemno ceno 9 milijonov dolarjev lahko kupite del letalske zgodovine – bombnik B-17E, ki mu je v celoti povrnjena nekdanja slava. Redko letalo iz druge svetovne vojne B-17E, ki je bilo izdelano v Seattlu in so ga nadgradili s sistemom avtopilota, je zdaj skoraj obnovljeno in na voljo za prodajo.

Redko so naprodaj  vojne relikvije, puške in podobno osebno orožje morda nekoliko lažje, toda tanke in letala običajno najdemo samo v vojaških muzejih in še to redko v povsem delujočem stanju.

Letečo trdnjavo B-17E je zasnoval Boeing kot odgovor na razpis Letalskega korpusa ameriške vojske (USAAC) za bombnik  dolgega ​​doleta. Medtem ko sta Douglas in Lockheed razvila svoji različici, ki ju poganjajo štirje motorji, je očiten zmagovalec postal  B-17E. Pri Boeingu pravijo, da je prototip od faze načrtovanja  do prvega leta prešel v manj kot 12 mesecih, vendar pa so večino B-17E izdelali v obratih Douglasa in Lockheeda skladno z licenčno pogodbo.

B-17 so vstopili v boj, ko so jih britanske Kraljeve letalske sile (RAF) leta 1941 napotile na višinske misije. S povečanjem vojne intenzivnosti so bombniki potrebovali tudi več oklepa (zaščite) in oborožitve. Število mitraljezov, ki so jih nosili na letalu, se je postopoma povečevalo, pri B-17E je doseglo največ devet. Letalo je znano po podolgovatem repu, ki mu je omogočil boljšo stabilnost in nadzor med letom, med vojno pa si je letalo prislužilo smrtonosni ugled.

B-17E, ki je naprodaj, pa ima bolj malo bojnih izkušenj. Izdelan je bil v Boeingovem obratu v Seattlu in je bil eden zadnjih iz serijske proizvodnje. Maja 1942 so ga uvedle letalske sile ameriške vojske (USAF), oktobra istega leta pa so ga posodile Honeywellu. Honeywell je razvijal elektronski model, opremo za avtomatsko kontrolo letenja (AFCE) C-1, ki bi delovala skupaj z mehanskim avtopilotom Norden in pomagala olajšati utrujenost pilotov bombnikov med njihovimi dolgimi misijami. Dotični B-17 je bil verjetno vključen v preskušanje, razvoj in predstavitev kombinacije Norden/ C-1 in je poleti 1943 opravil več letov. Do leta 1945 so ga uporabljali tudi za preizkušanje drugih Honeywellovih inovacij kot so elektronski krmilni sistem s turbopolnilnikom – Formation Stick, oprema za slepo pristajanje in elektronski merilnik kapacitete goriva, skupaj je opravil 1800 ur letenja.

Septembra 1945 je bilo letalo prodano Univerzi v Minnesoti za “izobraževalne namene” za slabih 350 dolarjev in leta 1952 zamenjano za Cessno 170-B, ki je bila za letalce na univerzi bolj “leteča”. V naslednjih letih je bilo letalo od Honeywella deležno nekaj prepotrebnih popravil, potem pa prešlo v roke več lastnikov in nazadnje pristalo v Kanadi, potem pa so ga  do leta 1964 uporabljali za civilne zračne preglede. Letalo je nato prejelo registracijo za prevoz tovora v Boliviji in so ga do leta 1972 uporabljali za prevoz potnikov in tovora, potem pa mesa in drugih hitro pokvarljivih stvari do leta 1974, ko je prišlo do okvare podvozja. Po večjih popravilih je bil B-17 spet v uporabi, vendar je leta 1976 po 12.448 urah letenja dožive nesrečo. Po njej letalo še ni bilo v celoti obnovljeno, ko je januarja 1990 spet odletelo, tokrat na Florido v ZDA, nato pa kasneje v ”rojstno” mesto Seattle leta 1998. Potem so Vintage Airframes  obnovili 80 odstotkov letala, ga opremili  z izvornimi motorji in propelerji ter ga dokončno obnovili s tanje, v kakršnem ga prodajajo.  

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki