Lockheed Martin napovedal povečanje proizvodnje lovcev F-16…

by Urednik

… V OZADJU VOJNE V UKRAJINI

V okviru tekočih razprav o možnostih, da bi Zahod dobavil bojna letala Ukrajini, ameriški proizvajalec Lockheed Martin razmišlja o načrtih za povečanje proizvodnje lovcev F-16, je v intervjuju za Financial Times izjavil glavni operativni direktor družbe Frank St. John.

Po besedah ​​tiskovnega predstavnika podjetja bo Lockheed Martin povečal proizvodnjo bojnih letal F-16 v obratu podjetja v Greenvillu v Južni Karolini. Glavni cilj povečanja proizvodnje je zagotoviti možnost hitrega obnavljanja zalog katere koli države, ki se odloči premestiti svoje lovce v Ukrajino. Pred tem je bilo na primer takšno dejanje dovoljeno na Nizozemskem: državni parlament je odločil, da bi Kijevu dal letala F-16 Nizozemskih kraljevih letalskih sil, namenjenih za razgradnjo.

Predstavnik podjetja je opozoril, da sam Lockheed Martin ni v celoti vključen v pogajanja o morebitni dobavi letal F-16 Ukrajini. To pomeni, da bo ameriški obrambni velikan bolj verjetno razmislil o možnosti zamenjave letal evropskih držav, če bodo dobavljena v Ukrajino, z izdelki podjetja.

Ukrajinsko vodstvo že nekaj časa zahteva dobavo ne le z oklepnih vozil in topništva, ampak tudi letal ukrajinskim oboroženim silam. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je nedavno dejal, da Evropa že razmišlja o možnosti, da bi državi zagotovila bojna letala F-16 ameriške izdelave. Na Nizozemskem so to možnost potrdili, a je tamkajšnji premier Mark Rutte pozneje dejal, da se o tem vprašanju zaenkrat še ne pogovarjajo resneje. Od drugih držav možnost premestitve letal dopušča še Slovaška, vendar gre v tem primeru za letala sovjetske izdelave MiG-29. Poljska je medtem že lani konec pomladi v Ukrajino prenesla del svojih lovcev MiG-29 – uradno kot rezervne dele, nekateri viri pa pravijo, da so jih Ukrajinci sestavili skupaj v cela letala.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki