Lockheed Martin ponuja posel šestim hrvaškim podjetjem, če kupijo lovce F-16

by Urednik

BO HRVAŠKA IZBRALA NOVE ALI RABLJENE LOVCE?

Iz hrvaških medijev in zapisov v njih povzemamo zanimive podrobnosti o ameriški ponudbi bojnih letal Hrvaški, kjer so prejeli končne ponudbe. V finalu so tako ostali F-16 v najsodobnejši različici block 70 in starejši (izraelski) F-16 block 30 barak, (rabljeni) francoski dvomotorni večnamenski lovci rafale in švedski lovci JAS-39 gripen.

Teden dni po predložitvi najnovejših ponudb za lovska letala je proizvajalec F-16 Lockheed Martin za hrvaške novinarje opravil sestanek, v skladu s tem, zakaj menijo, da je njihovo letalo najboljša izbira za Hrvaško. Podoben brifing je imel švedski SAAB, ki prav tako kot Združene države ponuja Hrvaški nova letala.

Lockheed Martin v igri z dvema ponudnikoma

Razlika pa je v tem, da ima Lockheed Martin v igri dva posla: novi F-16 block 70, ki ga ponujajo ZDA in se domneva, da je najdražja ponudba, in rabljeni F-16 block 30 barak, ki ga je Hrvaški ponudil Izrael. Če Hrvaška izbere katero od teh ponudb, se bo Lockheed Martin tudi sami vpletel v bitko, čeprav se Hrvaška formalno pogaja o nakupu le z vladami držav ponudnikov, ne pa s podjetji.

Sodelovanje tudi v  primeru nakupa rabljenih F-16

»Smo v naprednih pogajanjih s šestimi hrvaškimi podjetji, s njimi bi lahko dosegli poslovno sodelovanje, če se Hrvaška odloči za F-16. Za zdaj ne morem reči, katera podjetja so to, vendar pogajanja potekajo res dobro,” je dejal J.R. McDonald, podpredsednik Lockheed Martina. Poslovno sodelovanje s temi šestimi podjetji, trdjo Američani, je tudi v igri, če se Hrvaška odloči za rabljene F-16.

Regionalni izobraževalni center v Zadru

Poleg tega je bila omenjena tudi možnost vzpostavitve regionalnega vadbenega centra v Zadru, ki bi služil za usposabljanje posadk iz več držav, uporabnic F-16. Prav tako so pri  Lockheed Martinu so navedli, da bi bila bližnja baza v italijanskem Avianu, ki ima dve eskadrilji F-16, na voljo Hrvaški v procesu prilagajanja in usposabljanja.

“Hrvaški piloti bi bili usposobljeni v ZDA, a osebje iz Aviana, ki je na 40-minutnem letu, bi bilo na voljo v zgodnjem procesu, če bi se pojavile kakršne koli potrebe,” je dejal McDonald.

Vedo, da se jim mudi

Pri Lockheed Martinu vedo, da se Hrvaški mudi, saj je dolgoletno odlašanje o nakupu bojnih letal pripeljalo do situacije, ko eskadrilja MiG-21 ne bo mogla več leteti, zato menijo, da bi bilo dobro čim prej podpisati pogodbo.

»Dobava bo odvisna od tega, kdaj bo pogodba podpisana. Govorimo o razponu od dveh do štirih let, ker tudi druge države čakajo na letala. Če Hrvaška kmalu podpiše pogodbo, bi prva letala lahko prispela leta 2023 ali 2024,” je dejal McDonald.

“Klub strateških partnerjev”

O finančnih vidikih ponudbe v tem kontekstu ne razpravljajo, prav tako ne o finančni podrobnostih posla. F-16 ni poceni  ne za nabavo niti ni poceni za letenje. Stroški delovanja pa so verjetno nižji kot pri dvomotornem francoskem rafaleu (že zaradi tega, ker je slednji dvomotorni), vendar višji kot pri švedskem gripnu.

“Pri razpravljanju o stroških je treba upoštevati zmogljivosti letala, o katerem pač govorimo. Če bi se ozirali zgolj na stroške, potem bi moralo hrvaško vojno letalstvo preprosto vzeti cessne,” je zaključil McDonald, ki je še dodal, da bi nakup F-16 za Hrvaško pomenil tudi  vstop v ‘’Klub strateških partnerjev Združenih držav Amerike’’ in da je tudi to ena od prednosti, ki jih prinašata tako ameriška kot izraelska ponudba za bojna letala 4. generacije F-16.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki