Lovci Suhoj T-50 v ruskih enotah šele v letu 2017

by Urednik

RUSIJA BO PODALJŠALA TESTIRANJA LOVCEV T-50 PAK FA

Ruski lovec pete generacije T-50 PAK FA (Perspektivnij Aviacionij Kompleks Frontovoj Aviacji) bo v oborožitvi Ruskih letalskih sil šele po letu 2017, je v soboto 26. septembra 2015 izjavil generalpolkovnik Viktor Bondarev, poveljnik ruskih letalskih in vesoljskih sil.

Bondarev je še dodal, da gre novi lovec 5. generacije Suhoj T-50 skozi fazo preizkušanj, ki pa kot kaže niso uspešna. Po prvotnih napovedih naj bi bil namreč T-50 PAK FA v operativnih enotah Ruskih letalskih sil že v letu 2016. Po obstoječem programu preizkušanj, naj bi se slednja zaključila prihodnje leto, potem pa bi bil T-50 v enotah, sicer pa naj bi v celoti izpolnjeval zahteve in pričakovanja.

Že pred časom smo pisali o tem (članka spodaj), da naj bi se Rusi odločili, da bodo zmanjšali prvo naročilo lovcev T-50 v prihodnjih letih, zato pa povečali število naročenih lovcev 4++ generacije Su-35, ki so cenejši, po svojih taktično-tehničnih zmogljivostih pa precej presegajo tuje tekmece – nasprotnike, kot je dejal pomočnik ruskega obrambnega ministra Yuri Borisov.

Kot so navedli že pred mesecem dni v Žukovskem med salonom MAKS 2015, bodo bojna letala pete generacije T-50 opremljali z raketami X-58USHK (nameščenimi v notranjem jašku za oborožitev), ki presežejo hitrost 3,5 macha. Raketa naj bi bila v zaključni fazi razvoja. Ker je ta protiradarska sorazmerno majhna in izredno hitra ji pripisujejo tudi dobre izvozne možnosti.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

SORODNE NOVICE:

VIDEO: Superkrmarljivost ruskega lovca Suhoj T-50 PAK FA

Videoposnetek o letenju prototipnega ruskega lovca 5. generacije Suhoj T-50 PAK FA z nekaj izjemnimi akrobacijami, ki dokazujejo manevrske zmogljivosti – t.i. superkrmarljivost – tega lovca.

Rusija je zmanjšala (prvo) naročilo lovcev Suhoj T-50

Obrambno ministrstvo Ruske federacije bo zmanjšalo prvo naročilo lovcev 5. generacije Suhoj T-50, nabavilo bo samo eno poskusno eskadriljo (verjetno 12 letal), je sporočil Yuri Borisov.

Povezani članki