Madžarska dobiva novo vojaško puško – bren 2

by Urednik

MADŽARI BODO LICENČNO IZDELOVALI ČEŠKE PUŠKE

Madžarske oborožene sile so začele obsežen postopek zamenjave avtomatskih pušk kalašnikov in kratkocevnega osebnega orožja  – polavtomatskih pištol ter brzostrelk z novim orožjem domače proizvodnje, po licenci Češke Zbrojovke.

Celoten projekt modernizacije Madžarske vojske je vreden okoli 100 milijonov evrov in bo trajal do leta 2028, poroča Balkan Security Network. Postopek zamenjave avtomatske puške v madžarski vojski bo trajal do leta 2028, prvi kontingent orožja pa so začele uporabljati elitne enote.

Gre za češke avtomatske puške bren 2 kalibra 5,56 mm, pištoli P-07 in P-09 ter brzostrelk škorpijon EVO 3 kalibra 9 mm. Gre za tretjo generacijo slovite avtomatske pištole, nastale v petdesetih letih prejšnjega stoletja.

Češki proizvajalec je bil za partnerja izbran pred dvema letoma, ko je bila podpisana pogodba v vrednosti okoli 100 milijonov evrov. Do leta 2028 bodo izdelali 200.000 novih avtomatskih pušk in pištol, Madžarska pa naj bi to orožje lahko izvažala tudi v tretje države. Madžarska je tako po Češki in Slovaški postala tretja država, ki je sprejela Bren 2 za standardno vojaško avtomatsko puško. Puško uporabljajo tudi policijske sile v številnih drugih državah, tudi v francoski žandarmeriji.

Novo orožje izdelujejo v madžarskem državnem vojaškem podjetju HM Arzenal na severovzhodu države, v bližini mesta Nyiregyhaza. Načrt za preoblikovanje madžarske vojske z osebnim orožjem poteka v sklopu širšega procesa nabave sodobne vojaške opreme in oborožitve, ki vključuje nakup 20 helikopterjev Airbus Helicopters H-145M  , letala A319, tankov in samovoznih havbic. Poleg proizvodnje orožja  po češki licenci Madžarska načrtuje vzpostavitev proizvodnje smodnikov in streliva različnih kalibrov.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki