Madžarska kupuje 16 helikopterjev H225M

by Urednik

DODATNO NAROČILO HELIKOPTERJEV ZA MADŽARSKO VOJSKO

Madžarsko obrambno ministrstvo je naročilo 16 večnamenskih vojaških helikopterjev Airbus Helicopters H225M opremljenih s sistemom za upravljanje orožja HForce.

Airbus bo skupaj s helikopterji zagotovil tudi obsežen paket usposabljanja in podpore, da bi zagotovil najvišjo raven operativne razpoložljivosti. Madžarska je nove helikopterje naročila v okviru programa modernizacije Madžarske vojske imenovanega Zrinyi 2026.

Madžarske letalske sile imajo sedaj v svoji oborožitvi 8 večnamenskih ruskih (sovjetskih) večnamenskih helikopterjev Mi-8/17 in 8 bojnih helikopterjev Mi-24, v naslednjih letih pa jih nameravajo zamenjati z evropskimi. Madžarske oborožene sile se bodo v prihodnje lahko zanašale na stroškovno učinkovit tandem 20 večnamenskih helikopterjev H145M in 16 transportnih helikopterjev H225M. Z njimi načrtujejo, da bodo pokrili potrebe za vse glavne vojaške misije – taktični transport, bojne naloge, posebne operacije, naloge iskanja in reševanja (SAR). Podrobneje smo o prvem nakupu naše vzhodne sosede poročali v članku Madžarska naročila 20 večnamenskih helikopterjev H145M v juliju lani.

Večnamenski vojaški helikopter Airbus Helicopters H225M (prej Eurocopter EC725 caracal) je bil razvit iz helikopterjev AS332 super puma in AS532 cougar kakršnega ima v svoji floti tudi Slovenska vojska (skupaj 4).

Pripravil: A. Knific, foto: Airbus Helicopters

 

Povezani članki