MAKS-2015: Nastopile bodo vse ruske akrobatske skupine in PAK FA

by Urednik

NAJVEČJI RUSKI (VOJAŠKI) LETALSKI DOGODEK V LETU 2015 SE PRIBLIŽUJE

Vse ruske akrobatske letalske, prav tako pa tudi kot tudi lovec za 5. generacije Suhoj T-50, ki je znan kot prihodnje večnamensko bojno letalo (PAK FA), bodo sodelovali na mednarodnem letalskem in vesoljskem salonu MAKS-2015 v Žukovskemu, je povedal poveljnik letalskih sil in zračne obrambe Ruske federacije generalpolkovnik Viktor Bondarev.

“Pripravljamo predstavitev celotne palete letal in helikopterjev, ki jih uporabljajo Ruske letalske sile, načrtujemo pa tudi nastop vseh akrobatskih letalskih skupin,” je dejal Bondarev.

Gre za letalske akrobatske skupine Ruski vitezi z lovci Su-27, ki deluje v okviru Centra za letalske demonstracije v Kubinki, Striži z lovci MiG-29 iz sestave istega Centra, potem Ruski sokoli iz Lipeckega letalskega centra, ki je mešane sestave z lovci Su-27 in MiG-29, in nove skupine Tauris z letali Jak-130, ki deluje v okviru letalske šole Ruskega vojnega letalstva v Borisoglebsku.

Nastopila pa bo tudi helikopterska skupina Zlati orli s šestimi jurišnimi helikopterji Mi-28N, ter letalska skupina Russ aerobatic s petimi letali L-39 albatros. Osrednja pozornost bo namenjena seveda bojnemu letalu pete generacije za globoke prodore Suhoj PAK FA – T-50. Zanimivo, da organizator še vedno napoveduje latvijsko akrobatsko letalsko skupino Baltic Bees z letali Aero Vodochody L-39, ki pa nastopa v Moskvi nima na svojem letošnjem koledarju.

Salon na letališču Žukovski pri Moskvi konec avgusta 2015 si bo ogledala tudi skupina obiskovalcev iz Slovenije, tja jo bomo popeljali že drugič. Prvič smo bili tam pred štirimi leti na svetovni premieri za javnost letala PAK FA.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

VIDEO: Maks 2013

Povezani članki