Malezija načrtuje zamenjavo lovcev MiG-29 (z lahkimi bojnimi letali)

by Urednik

BO MALEZIJA NOVI KUPEC JUŽNOKOREJSKIH LETAL KAI FA-50?

Malezijske letalske sile so prizemljile svoja stara lovska letala MiG-29, zaenkrat pa še niso dokončno odločeni, ali jih bodo posodobili ali se bodo odločili za nakup lovcev oz. lahkih bojnih letal 4. generacije.

Malezija je pred dnevi prizemljila deset lovcev MiG-29, ki so bili razporejeni v dve eskadrilji v letalski bazi Kuantan. Kot vse kaže, so opustili načrte, da jih zamenjajo z večnamenskimi lovci in se bodo raje odločili za nakup lahkih bojnih letal, kot tudi vsaj štirih mornariških patruljnih letal.

V zadnjih nekaj letih so bili na obisku v tej azijski državi že vsi zahodni proizvajalci bojnih letal četrte generacije, kot so Boeing (F/A-18 super hornet), Dassault (rafale), Eurofighter (typhoon) in Saab (gripen). Vendar pa so iz Malezijskih letalskih sil sporočili, da so zaradi finančnih omejitev odložili nakup lovca vsaj do leta 2025. Namesto tega zdaj želijo kupiti približno 10 lahkih enomotornih bojnih letal, namenjenih podpori iz zraka (zrak – zemlja), kot tudi naloge varovanja zračnega prostora (zrak – zrak).

Kot najbolj mogoča opcija se omenja nakup južnokorejskih letal KAI FA-50 fighting eagle, kakršne so v bojni (FA-50) ali trenažni različici T-50 golden eagle že izbrale sosednje države Indonezija, Filipini in Tajska. Prednost nakupa korejskega letala je tudi v pogonskem agregatu –  motorju GE F404, ki je enak kot pri obstoječih malezijskih lovcih Boeing F/A-18D hornet. Malezijske letalske sile omenjajo tudi možnost razširitve svoje eskadrilje osmih lovcev F/A-18D, pa tudi tudi nadgradnjo osemnajstih letal Su-30MKM.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki