Mitsubishi MRJ FTA-2 pripravljen za prvi polet

by Urednik

TESTIRANJA MITSUBISHIJEVIH REGIONAL JETOV V POLNEM TEKU

Drugi prototip Mitsubishijevega letala za regionalni potniški promet MRJ FTA-2 bo po opravljeni preizkusih delovanja motorjev po pričakovanju še v tem mesecu pripravljen za prvi polet.

Prvi prototipni MRJ (Mitsubishi Regional Jet) z oznako FTA-1 pa je opravi prvo fazo letalnih preizkušenj, potem ko so v aprilu 2016 nekoliko spremenili prvotni načrt preizkušanj. Po načrtu naj bi jih sklenili sredi tega meseca, potem pa ga bodo opremili z elektronskimi (merilnimi in drugimi) napravami, potrebnimi za drugo fazo letalnih preizkušanj.

Pri Mitsubishiju so z letalnimi preizkusi z FTA-1 začeli sredi letošnjega marca, opravljali pa so jih vseskozi, če jim so le to dopuščale vremenske razmere. Med drugim so preizkušali letenje samo z enim (od dveh) motorjev, ugašali motorja sredi letanja in ju ponovno vžgali, prav tak je bil postopek z ugašanjem-zagonom pomožnega agregata. Opravili so tudi vrsto preizkusov v nizkem letenju nad letališčem Noto, med temi preizkušanji pa je proizvajalec letala pridobival podatke, kot so glasnost – hrup na tleh in pri tleh tako v letalu kot okolici, ter opravili potrebne korekcije na letalskih inštrumentih.

MRJ (Mitsubishi Regional Jet) naj bi bil nared za dobavo prvemu naročniku sredi leta 2018, v preizkuševalni fazi (letenja) pa bodo pri Mitsubishiju uporabljali skupaj pet letal.

Pripravil: B. Knific, foto: Mitsubishi

Povezani članki