Moskva poziva Bosno in Hercegovino da Ukrajini ne proda orožja

by Urednik

BOSANKI MINISTER TUČIĆ ZARADI (NE)PRODAJE OROŽJA ODSTOPIL

Ruske oblasti so zaskrbljene nad dobavo orožja Ukrajinski vojski s strani Bosne in Hercegovine, medtem ko se spopadi na jugovzhodu Ukrajine v zadnjih dneh še naprej stopnjujejo.

Moskva je že pozvala predstavnike Bosne in Hercegovine da Kijevu prenehajo dobavljati orožje, ki bi se lahko uporabilo za ubijanje civilistov, je v četrtek 29. januarja 2015 sporočil tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Alexander Lukashevich.

“Z veliko zaskrbljenostjo smo prejeli  informacije o domnevni dobavi orožja Ukrajini iz Bosne in Hercegovine,” je dejal Lukashevich.

“Poskusi, kot je ta, ne morejo prinesti nič, le obsodbo in začudenje, še posebej zato, ker so te dobave načrtovane, da pridejo iz države (BiH), ki je doživel vse grozote bratomorne vojne v letih 1992-1995,” je dejal Lukashevich. Ob tem je dodal, da bodo ukrajinske oborožene sile to orožje uporabile za nadaljevanje streljanje na naseljenih območjih in pobija civiliste.”

Pred tednom dni je namreč  predložil odstopno izjavo bosanski minister za zunanjo trgovino in ekonomske zadeve Boris Tučić, razlog pa naj bi bili pritiski nanj za izdajo soglasja za prodajo orožja in streliva Ukrajini. Njegov odstop je tako ogrozil kar 6 milijonov USD vredno prodajo orožja Kijevu s strani  sarajevskega proizvajalca orožja UNIS-GROUP d.o.o. Ilidža.

Iz podjetja Unis so že dali kazensko prijavo proti Tučiću in bodo tožili ministra v odstopu, ker ne želi dati soglasja za izvoz orožja v Ukrajino. Bosansko Ministrstvo za zunanjo trgovino in ekonomske zadeve naj bi sedaj pregledovalo in pripravljalo sporne dokumente, zaenkrat pa naj še ne bi bili podpisani.

Bosansko podjetje Unis-Group je skupina devetih bosanskih proizvajalcev orožja s sedežem v Sarajevu. V skupino spadajo proizvajalci streliva in oborožitvenih sistemom tudi že z več kot 60 letno zgodovino:

  1. BINAS d.d., Bugojno (ročne bombe, deli pištol, strelivo, bojne glave, protitankovske mine);
  2. BNT-TMiH d.d., Novi Travnik (puške in havbice, večcevni raketometi, minometi, pištole, raketni izstrelki,…);
  3. UNIS Ginex d.d., Goražde (streliva malega kalibra, začetni eksplozivi in kemikalije, deli orožja,…);
  4. Igman d.d., Konjic (strelivo malega kalibra (5.56 – 12.7mm), strelivo za lov in šport,…);
  5. PRETIS d.d., Vogošća (granate, rakete, strelivo za pehotno orožje, letalske bombe);
  6. PRETIS d.o.o., Vogošća (proizvodnja in remont strojev ter orodij);
  7. TRZ d.d., Hadžići (zaščitna oprema, remont in modernizacijo orožja ter opreme);
  8. PS VITEZIT d.o.o., Vitez (eksplozivi, vžigalna sredstva,…);
  9. Zrak d.d., Sarajevo (sistemi za nadzor ognja, optične in merilne naprave (za orožje malega kalibra, oklepna vozila, havbice, protiletalske raketne sisteme,…)).

Pripravil: A. Knific, foto: Unis-Group

Knjiga Enciklopedija orožja

Povezani članki