Na Hrvaškem strmoglavilo šolsko vojaško letalo Zlin Z-242L

by Urednik

PO NESREČI LETALA ODSTOPIL HRVAŠKI OBRAMBNI MINISTER KRSTIČEVIĆ

V vasi Biljani Donji nedaleč od Zadra na Hrvaškem je v četrtek, 7. maja okoli 16. ure strmoglavilo šolsko letala hrvaškega vojaškega letalstva Zlin Z-242L, umrla pa sta oba člana posadke, je potrdilo hrvaško ministrstvo za obrambo. Do nesreče letala je prišlo med rednim urjenjem,  zaradi nesreče je odstopil hrvaški obrambni minister.

Vojaško šolsko dvosedo letalo je strmoglavilo pri vasi Biljani Donji 19 km vzhodno  od  Zadra, so poročali lokalni zadrski mediji. Več o dogodku so povedali na novinarski konferenci v vojaškem letalskem oporišču Zemunik pri Zadru nekaj ur po nesreči. Načelnik glavnega štaba hrvaških oboroženih sil admiral Robert Hranj je ob nesreči izjavil, da so po prihodu reševalcev na kraj nesreče ugotovili, da sta v njej umrla – pilot inštruktor letenja  –  nadporočnik Marko Novković  in kadet – poročnik Luka Jagatić. Povedal je, da vzroki za strmoglavljenje letala niso še znani ter da bodo ustanovili dve preiskovalni komisiji. Novković je bil izkušen pilot z več kot 800 urami letenja. Bil je tudi član akrobatske letalske skupine Hrvaškega vojnega letalstva Krila Oluje.  Za Jagatića pa so dejali, da je bil eden najboljših kadetov, ki je prve polete opravil marca letos. Med šolanjem je opravil tudi že samostojne polete, navajajo agencije.

Letalo Zlin Z-242L je strmoglavilo pol ure po vzletu iz vojaške baze v Zemuniku. Letalo je bilo v operativni rabi Hrvaškega vojnega letalstva od leta 2007. Letalo velja za zelo varno, takšna letala pa za šolanje pilotov uporablja tudi Slovenska vojska.

Zaradi nesreče je odstopil podpredsednik hrvaške vlade in minister za obrambo Damir Krstičević, svojo odločitev pa je objavil na novinarski konferenci po nesreči v vojaškem letalskem oporišču Zemunik v Zadru.

Krstičević je povedal, da je nesreča velika izguba za Hrvaško vojsko ter dodal, da ne bo več obrambni minister. Hrvaško vojaško letalstvo je pred nedavnim izgubilo že dva pilota helikopterjev, ki sta se umrla v strmoglavljenju helikopterja OH-58D kiowa warrior med urjenjem nedaleč otoka Zlarina pri Šibeniku. Do nesreče je prišlo med navigacijski poletom nizko nad , ko se je letalnik iz neznanega razloga dotaknil morske  gladino.

To je prva nesreča letala Zlin Z-242L Hrvaškega vojnega letalstva, ki ima ta letala v uporabi od leta 2007, naročilo pa jih je leto pred tem pri češkem letalskem proizvajalcu Zlin Aircraft a.s. Preostala štiri letala Zlin Z-242L ostajajo v uporabi ob 20 šolskih dvosedih Pilatus PC-9M v 392. letalski eskadrilji, ki je podrejena 93. polku (93. krilo) in deluje v vojašnici Polkovnik Mirko Vukušić v Zemuniku pri Zadru.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki