Na Krimu so zasegli slovensko ladjo

by Urednik

SLOVENSKI LADIJSKI VLAČILEC NEZAKONITO PREČKAL RUSKO MEJO

Na Krimskem polotoku so prejšnji teden zasegli ladjo (vlačilec) slovenskega podjetja, incident se je zgodil v Azovskem morju v ponedeljek 10. aprila 2017, a je postal javno znan šele nekaj dni zatem (14.4.2017).

Cariniki na polotoku Krim so zadržali in zasegli ladjo podjetja Ocean Koper d.o.o., ki je nezakonito prečkala rusko pomorsko mejo, poročajo RIA Novosti in se sklicujejo na carinsko upravo FSB-ja Republike Krim.

Ladijski vlačilec je plul pod zastavo Malte in je bil registriran v Valletti, cariniki pa so ga ustavili na morju. »Na krovu zaustavljenega tujega plovila so se nahajali kapitan in šest članov posadke – državljani Hrvaške, Slovenije in Črne gore. Med pregledom so zaposleni v upravi javili kršitev pravil prečkanja zunanje meje ozemeljskih voda Ruske federacije,« piše v izjavi za javnost.

Za potrebe administrativnega postopka so ladjo zasegli in ji prepovedali izhod iz pristanišča Kerč, kjer se sedaj nahaja. Kapitana in podjetje so kaznovali s 430 tisoč rublji (7200 evrov).

Ruska agencija še poroča, da ne gre za prvi primer zasega tuje ladje zaradi nezakonitega prečenja ruske pomorske meje. Na začetku meseca so namreč iz istega razloga zadržali ukrajinsko ribiško ladjo Ribič Hersona. Ukrajincem so takrat naložili 60 tisoč rubljev (1005 evrov) kazni.

Pripravil: B. Knific, vir: RBTH Slovenija, foto: Ocean Koper d.o.o.

Povezani članki