National Interest: 5 žarišč, ki lahko zanetijo tretjo svetovno vojno

by Urednik

KJE BI SE LAHKO VSAK ČAS ZAČELA 3. SVETOVNA VOJNA??

Vsaka od globalnih vojn se začne z iskrico, poudarja ameriški National Interest, ko navaja pet potencialnih žarišč, na katera bi morali biti še posebej pozorni, saj bi lahko prav ta zanetila tretjo svetovno vojno.

Prvo žarišče je širjenje Islamske države (ISIS), ki je izzvala največjo zaskrbljenost večine vodilnih svetovnih sil, vključno s Francijo, Rusijo in ZDA. Kljub navideznemu (ali vsaj poskusom) združevanju v boju proti temu zlu, tudi (rahla) koalicija , ki bi združila te države, ne bi pomenila odprave težav zaradi diametralno različnih stališč glede prihodnosti Sirije. V boje med tujimi silami v Siriji se kaj lahko zapletejo tudi Turčija, Iran in Savdska Arabija, spopadi pa se razširijo še v druge dele sveta, navaja National Interest.

Naslednje žarišče s potencialom preraščanja v tretjo svetovno vojno  bi lahko predstavljal konflikt med Indijo in Pakistanom, ki tli že vrsto let, se pa lahko poslabša v katerem koli trenutku. Če bi radikalne skupine, ki jih financira Pakistan, nadaljevale s podobnimi terorističnimi napadi, kot je bil v Mombayu, bi Indijo prav lahko minila potrpežljivost.  Če bi v tem konfliktu Pakistan utrpel hujši poraz, bi lahko uporaba taktičnega jedrskega orožja pomenila edini izhod. Kasneje bi se v spopad morale vključiti ZDA, ki se v zadnjem obdobju zbližujejo z Indijo, Kitajska pa bi – če bi se odločila – najverjetneje stopila v bran Pakistanu.

Kot tretje žarišče National Interest navaja položaj v Vzhodnem kitajskem morju, kjer Japonska in Kitajska igrata zelo nevarno igro okoli arhipelaga Senkaku (kit. Diaoyu). Obe državi si lastita pravico do otočja, vsaka od njiju pa je okoli razporedila svoje sile. Če bi izbruhnil spopad med Kitajsko in Japonsko, bi se bilo ZDA težko izogniti intervenciji, saj ima z Japonsko podpisan sporazum o vzajemni zaščiti. Kitajska bi seveda skušala biti proaktivna in bi napadla objekte Ameriške vojaskev regiji.

Prav tako vzbuja zaskrbljenost položaj v Južnem kitajskem morju (četrto potencialno žarišče) zaradi nevarnosti konfrontacije ZDA s kitajskimi pomorskimi in letalskimi enotami. Izguba samonadzora ene od strani bi lahko vodila do strahotnih posledic. Ameriško-kitajska vojna bi že sama po sebi pomenila katastrofo, vanj pa bi se lahko vključili še Japonska in Indija.

Kot zadnje od petih žarišč, ki bi lahko preraslo v tretjo svetovno vojno, je Ukrajina. Je pa v precejšnji meri odvisno od tega, ali bi se in v kolikšni meri zveza NATO pripravljena spustiti v intervencijo v tej državi. Če bo Rusija verjela v Natovo intervencijo, bo zagotovo sprejela nekatere ukrepe, da bi prehitela mobilizacijo zavezništva. Vsak napad ali resna grožnja pred napadom na katero od držav zveze Nato pa bi prav lahko služil zavezništvu kot izgovor za vojaško akcijo.

National Interest še poudarja, da države danes ne razumejo, kako nevarne so vojne igre. Na voditeljih najmočnejših držav sveta pa je, da so pozorni in preprečujejo širitev kriz, zaključuje komentator tega poročila.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

NOVO: Revija Obramba – Sodobne vojaške puške

V začetku novembra 2015 izide posebna izdaja Revije Obramba z naslovom SODODBNE VOJAŠKE PUŠKE avtorja Momirja Vukčevića, našega dolgoletnega sodelavca, poznavalca, zbiralca in ljubitelja strelnega orožja od začetkov vse do današnjih dni.

Park vojaške zgodovine v Pivki: novi razstavni paviljon in jurišnik orel

V Parku vojaške zgodovine v Pivki se bo zvrstilo vrsto dogodkov, ki sodijo v sklop že devetega Festivala vojaške zgodovine (med 14. in 20. septembrom 2015), med drugim tudi uradna predaja novega eksponata – vojaškega letala orel.

Povezani članki