Park vojaške zgodovine v Pivki: novi razstavni paviljon in jurišnik orel

by Urednik

IX. FESTIVAL VOJAŠKE ZGODOVINE V PIVKI – SEPTEMBER 2015

V Parku vojaške zgodovine v Pivki se je in bo v tem tednu zvrstilo vrsto dogodkov, ki sodijo v sklop že devetega po vrsti Festivala vojaške zgodovine (med 14. in 20. septembrom 2015), med drugim tudi uradna predaja novega eksponata – vojaškega letala orel.

Eden vrhuncev je bil že v ponedeljek 14. 9., ko so ob uradnem obisku romunskega obrambnega ministra na slovesnosti opravili primopredajo letala IAR-93 valtur/orel, ki ga je romunska vlada donirala naši državi. Seveda pa je največja letošnja pridobitev Parka vojaške zgodovine v Pivki nov razstavni paviljon s skupno površino nad 2000 m2, ki pomeni zaključek prve faze celovite ureditve kompleksa Parka vojaške zgodovine.

Nosilna zbirka novega paviljona je razstava »Pot v samostojnost« – kar nekaj dokumentarnega fotografskega gradiva je iz arhiva revije Obramba in so ga posneli naši sodelavci ter avtorji. Razstava prikazuje osamosvojitveno dogajanje s poudarkom na vojni leta 1991. V tem novem paviljon, ki ga bodo svečano odprli v četrtek, 17.9.2015, bo tudi najatraktivnejši eksponat pivškega Parka vojaške zgodovine – podmornica P-913 zeta, ki so jo obnovili člani društva Podmorničar. Poleg že znamenite zbirke oklepnikov in tankov je tako zdaj v Pivki na ogled še lovsko letalo MiG-21, že omenjeni jurišnik IAR-93 ter helikopter gazela.

Festival vojaške zgodovine bodo zaključili v nedeljo 20.9.2015, z uprizoritvijo spopada »Operacija Berlin«  med nemško vojsko in sovjetsko Rdečo armado. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi »nemški in sovjetski vojaški tabor«, v nedeljo pa bo ves dan potekal tudi sejem domačih izdelkov in pa sejem militarij, na katerem bo prisotna tudi revija Obramba.

Pripravil: B. Knific, foto: Park vojaške zgodovine Pivka, kraji.eu

9. festival vojaške zgodovine v Pivki 9. festival vojaške zgodovine v Pivki (program)

Povezani članki