NATO lovec se je približal letalu ruskega obrambnega ministra Šojguja

by Urednik

NOV INCIDENT MED RUSIJO IN ZAHODOM NAD BALTIKOM

Lovsko letalo F-16 se je poskušalo približati letalu Tu-154 ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja nad nevtralnimi vodami Baltskega morja. Umaknil se je šele po intervenciji ruskega Su-27. Minister je pred tem svaril, da lahko NATO s svojimi aktivnostmi zaostri razmere na meji z Rusijo.

Letala zveze NATO so poskušala slediti letalu ruskega ministra za obrambo ob vračanju iz Kaliningrada, ki so ga spremljali tudi lovci ruskega pomorskega letalstva, poroča rusko obrambno ministrstvo. Zaenkrat še ni znano, pilot katerih letalskih sil je izvedel ta nevaren manever. Najverjetneje pa je šlo za enega od poljskih lovcev F-16  block 52+ (oborožen), ki so na Natovo misiji air-policinga nad Baltskimi dražavami in  vzletajo iz Litve.

Letalo F-16 se je poravnalo z ministrovim letalom in se mu začelo približevati, a se je vmes znašel ruski Suhoj Su-27. Ruski lovec je dvignil krila in pokazal »gostu« rakete, F-16 se je nato umaknil. Na spletu pa so Rusi (Zvezda TV) objavili tudi videoposnetek “incidenta”, ki si ga lahko ogledate spodaj.

Na zasedanju kolegija obrambnega ministrstva v Kaliningradu, s katerega se je vračal, je Sergej Šojgu poudaril, da zaradi vojaških aktivnosti zveze NATO v vzhodni Evropi obstaja nevarnost, da se bodo poslabšale razmere ob ruski meji. Dejal je, da NATO krepi svojo prisotnost v baltskih državah, posodavlja pristanišča, letališča in druge vojaške objekte. Po njegovih besedah ravnanje zavezništva jasno kaže, da ne namerava spremeniti svoje protiruske nastrojenosti.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube, F-16

VIDEO: NATO lovec se je približal letalu ruskega obrambnega ministra Šojguja

Povezani članki