NATO sledi ZDA pri napovedi umika vseh vojakov iz Afganistana

by Urednik

UMIK NATOVIH (TUDI SLOVENSKIH) VOJAKOV IZ AFGANISTANA DO 11. SEPTEMBRA

Potem ko so se ZDA odločila, da iz Afganistana do 11. septembra 2021 – 20. obletnice terorističnih napadov v ZDA, umakne svoje vojaške sile, je enako napovedalo tudi Severnoatlantsko zavezništvo (NATO).

ZDA in zveza Nato bosta po 1. maju začeli umikati vse sile z misije Resolute Support v Afganistanu skladno z načrti o umiku vseh vojaških sil v nekaj mesecih. To pomeni tudi umik šestih pripadnikov Slovenske vojske, ki so del 13. slovenskega kontingenta misije Odločna podpora (Resolute Support) in so konec februarja prevzeli naloge v vojaški bazi Arena v Heratu.

Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da se je odločil “končati najdaljšo ameriško vojno” in dodal, da se bo še pred 20. obletnico 11. septembra domov vrnilo približno 10.000 vojakov – 2.500 ameriškega osebja in še 7.000 iz Nata.

»Zdaj sem četrti predsednik ZDA, ki je predseduje ameriškim četam v Afganistanu: dva sta bila republikanca in dva demokrata. Te odgovornosti ne bom prenašal na petega,« je dejal Bide in opozoril, da je v operacijah Enduring Freedom in Freedom’s Sentinel življenje izgubilo 2.448 ameriških vojakov, še 20.722 pa je bilo ranjenih.

»Po tesnem posvetovanju z našimi zavezniki in partnerji, z našimi vojaškimi voditelji in obveščevalnim osebjem, z našimi diplomati in našimi razvojnimi strokovnjaki, s kongresom in podpredsednikom, pa tudi z afganistanskim predsednikom Ashrafom Ghanijem ter mnogimi drugimi po vsem svetu, sem zaključil, da je čas za konec ”najdaljše ameriške vojne”. Čas je, da se ameriške čete vrnejo domov, « je dejal predsednik Biden.

Dodal je še, da bodo vojaške enote umaknjene na varen, premišljen in odgovoren način ter v popolnem usklajevanju s partnerji ter zavezniki v Afganistanu. Mehanizmi diplomacije in protiterorizma bodo preoblikovani, da bodo talibani nosili odgovornost.

»Naš  umik bo urejen, usklajen in premišljen. Skupaj smo odšli v Afganistan, skupaj smo delovali in skupaj odhajamo,« je na skupni tiskovni konferenci z ameriškimi državnimi in obrambnimi sekretarji po virtualnem srečanju zavezniških zunanjih in obrambnih sil dejal generalni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je to potezo označil za “začetek novega poglavja” v Natovih odnosih z Afganistanom in dejal, da !… bodo zavezniki in partnerji še naprej stopali z afganistanskim narodom, zdaj pa je, da Afganistanci gradijo trajnostni mir.« Opozoril pa je, da bodo kakršni koli napadi talibanov na Natove čete v tem obdobju naleteli na močan odziv.

Pripravil: A. Knific, foto: NATO

Povezani članki