Natovi lovci spremljali Šojguja nad Baltikom

by Urednik

RUSKI OBRAMBNI MINISTER NA OBISKU V RUSKI ENKLAVI KALININGRAD

Letalo ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja (Sergey Shoygu) so minuli konec tedna med poletom proti Kaliningradu nad nevtralnimi vodami Baltiškega morja spremljali ruski lovci Su-27, na razdalji dva kilometra pa tudi Natovi lovci Eurofighter typhoon, poroča novinar agencije RIA Novosti.

Bojna letala zavezništva Nato se niso približala letalu, s katerim je ruski obrambni minister Šojgu letel na obisk vojaških enot v tej ruski enklavi. Eurofighterja sta bila verjetno dva, najbrž iz sestave dežurnega para, ki opravlja nadzor zračnega prostora (Air-Policing) nad baltskimi državami (o čemer smo v preteklih mesecih nadrobno pisali – poročali, reportaže in prikaze nam pripravljata naša nizozemska sodelavca Johann Franken in Frank van den Avoort).

Nad Baltikom od januarja 2016 v 40. rotaciji dežurajo piloti in letala Španskih in Belgijskih kraljevih letalskih sil, Španci s štirimi lovci typhoon in Belgijci s štirimi F-16. Letala severnoatlantskega zavezništva, ki patruljirajo v zračnem prostoru baltskih držav, so nameščena v litovski letalski bazi Šiauliai.

Ruski obrambni minister je bil v Kaliningrajskem okrožju v nadzoru organizacije bojne tehnike in izgradnje infrastrukture v enotah in formacijah, katerih baze so razmeščene v tem okrožju. Šojgu si je ogledal letališče Čkalovsk, ki ga rekonstruirajo, obiskal pa je tudi Baltiški vojaško-pomorski inštitut Ušakov, so sporočili iz ruskega obrambnega ministrstva. Šojgu se je med tem že vrnil v Moskvo.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube, Wikipedia

VIDEO: Šojgujevo letalo v spremstvu lovcev Su-27

Povezani članki