“Natovo vplivno območje se lahko razširi na azijsko-pacifiško območje”

by Urednik

KITAJSKI VOJAŠKI STROKOVNJAK O ŠIRJENJU ZVEZE NATO

Kitajski vojaški strokovnjak Song Zhongping je v intervjuju za kitajski časnik Global Times izjavil, da je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg v govoru na münchenski varnostni konferenci izrazil zaskrbljenost zaradi morebitne vpletenosti vojaško-političnega bloka v primeru konflikta nad Tajvanom.

Kot je pojasnil sogovornik, si prav ZDA prizadevajo razširiti Natovo vplivno sfero, ki se lahko razširi tudi na azijsko-pacifiško regijo. Vendar, nadaljuje, bo moral Washington vložiti neverjetne napore, da bo konsolidiral vse države članice, katerih interesi se pogosto razhajajo, poleg tega pa to pomeni povečanje vojaških izdatkov, pri čemer bo vztrajalo tudi ameriško vodstvo.

Kot je poudaril Sun Zhongping, si ZDA želijo hitro spremeniti Nato v globalno vojaško zavezništvo, zato izjave generalnega sekretarja nakazujejo naraščajočo aktivnost bloka v zadevah azijsko-pacifiške regije.

Opozoriti je treba, da pred tem Stoltenberg na skupni tiskovni konferenci z ameriškim državnim sekretarjem Anthonyjem Blinkenom ni izključil konflikta v Aziji, podobnega ukrajinskemu.

Takole je izjavil takrat: »Kar se zdaj dogaja v Evropi, se lahko zgodi v Aziji. Kitajska pozorno spremlja ukrajinsko krizo, da bi se sama naučila lekcij za prihodnost,«

Kitajsko vodstvo je večkrat kritiziralo ZDA zaradi vojaških vaj med Washingtonom in Tajpejem, ki so v zadnjem času vse pogostejše. Kitajske oblasti menijo, da so ta dejanja provokativna s strani uradnega Washingtona, ki se drži načela “ene Kitajske”, saj menijo, da je otok njihova provinca.

Pripravil: B. Knific, foto: NATO

Povezani članki