Nemčija in Velika Britanija prekinili vojaški izvoz v Rusijo

by Urednik

NEMČIJA, VELIKA BRITANIJA IN FRANCIJA PROTI IZVOZU OROŽJA V RUSIJO

Nemška in Britanska vlada sta se odločili ustaviti izvoz vojaške opreme Rusiji zaradi ruske priključitve Krimskega polotoka k svojemu ozemlju. Nemčija naj bi tako ustavila gradnjo ruskega kompleksa za bojno usposabljanje, Velika Britanija pa preklicala prodajo licence za proizvodnjo ostrostrelske puške in streliva, kakor tudi nekaterih delov za letala in helikopterje. Francoska vlada pa razmišlja o neprodaji dveh amfibijskih ladij razreda mistral Ruski mornarici, če se bodo napetosti med Ukrajino in Rusijo stopnjevale.

Rusko ministrstvo za obrambo in nemško podjetje Rheinmetall sta v letu 2011 podpisala pogodbo za izgradnjo visokotehnološkega centra bojno usposabljanje v Mulinu v regiji Nižni Novgorod v vrednosti 100 milijonov dolarjev. Delno že zgrajeni vadbeni center bo namenjen usposabljanju tankistov zahodnega vojaškega distrikta Ruske vojske. Rheinmetall bo Rusom dobavil simulatorje za usposabljanje, vključno s sistemi za lasersko streljanje.

Velika Britanija pa je leta 2013 prodala ruskim podjetjem več licenc za proizvodnjo ostrostrelske puške, različne vrste streliva in rezervne dele za letala in helikopterje. Skupna vrednost ruskih nakupov naj bi presegla  133 milijonov dolarjev. Britanska vlada je prekinila tudi izvoz vojaške v Ukrajino.

ostrostrelec-puska-AWM-F

Obe vladi, tako nemška kot britanska, sta sporočili, da so prekinitve oz. zamrznitve pogodb, posledica ruske “invazije” na Krimski polotok in zaostrovanje razmer z Ukrajino.

Na drugi strani pa je francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian je poudaril, da Francija ne bo sprejela nobene odločitve pred oktobrom, ko naj bi prvo ladjo dobavili. Rusija in Francija sta v juniju 2011 podpisali pogodbo za dve francoski ladji razreda mistral, vključno s prenosom občutljive tehnologije. Za dodatni dve ladji mistral za Rusko mornarico, pa je načrtovano, da bosta v 80% zgrajeni v Rusiji in le v 20% v Franciji. Za prvo ladjo mistral se pričakuje, da bo prišla v operativo v Ruski mornarici jeseni.

Amfibijska ladja razreda mistral

Ta posel je že pred meseci “buril duhove” v Rusiji, kjer je kabinet novega obrambnega ministra sporočil, da je posel “zgrešen” in bi morala Rusija sama znati zgraditi nosilke helikopterjev. Ob tokratnih francoskih “grožnjah” o preklicu pogodbe so se Rusi že odzvali, da bodo sami zgradili podobne ladje, če jim Francija ne proda amfibijskih bojnih ladij razreda mistral.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki