Nemčija le odobrila Izraelu 30% popust za nove vojaške ladje

by Urednik

KONEC NAPETOSTI MED IZRAELOM IN NEMČIJO?

Kriza med Izraelom in Nemčijo zaradi vojaških ladij se je končala, potem ko sta se obe strani v Berlinu dogovorili za popust v vrednosti 382 milijonov dolarjev (300 milijonov evrov). Sporazum naj bi parafirali do konca oktobra 2014. Izraelska mornarica priobalne ladje, za katere naj bi sprva ošteli več kot 1,1 milijarde USD, potrebuje za zaščito polj za pridobivanje plina na morju, poroča Haaretz.

Odločitev Nemčije, da da Izraelu 30% popust pri nakupu vojaških ladij je prelomnica v spornih odnosih med državama, nastalih zaradi gradnje izraelskih naselbin na palestinskih ozemljih in vojaškem posredovanju v Gazi poleti 2014.

Pogajanja med Izraelom in Nemčijo za nakup treh do štirih vojaških ladij oboroženih z raketami za zaščito objektov za pridobivanje plina ob izraelski obali so se začela pred letom dni. Izrael je poskušal znižati ceno ladij za 30 odstotkov, kot so se dogovorili z Nemčijo tudi pri nakupu treh podmornic razreda dolphin 2 (za Izrael povečana podmornica razreda type 212, proizvajalec HDW). Popust Nemčije v višini več sto milijonov evrov je bil del politike kanclerke Angele Merkel, da ohrani in prispeva k večji varnosti Izraela.

V začetku maja 2014 so pogajanja zastala zaradi zaskrbljenosti Nemčija zaradi načrtovanja gradnje novih izraelskih naselbin na palestinskih ozemljih, zato je nemški svetovalec za nacionalno varnost Christoph Heusgen izraelskemu kolegu Yossiju Cohenu sporočil da Izrael ne bo dobil popusta in bo moral plačati polno ceno za nove vojaške ladje. Ta odločitev je še poglobila krizo, ki se je razvijala med državama v zadnjih petih letih zaradi napetih odnosov med nemško kanclerko Merkelovo in izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem.

Še vedno pa javnosti ni znano katere vojaške ladje kupuje Izraelska vojska. Če se odločijo za 4 plovila bi z nekaj več kot  900 milijoni USD (s popustom) lahko kupili korvete razreda K130 braunschweig iz družine MEKO, vendar z izraelsko tehnologijo. Če bi se odločili za le 2 ladji pa bi lahko kupili model MEKO A200 ali pa celo najnovejši model iz družine MEKO – priobalno vojaško ladjo LCS (Littoral Combat Ship).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki