Nesreča izraelskega helikopterja AS565 atalef

by Urednik

IZRAELSKE LETALSKE SILE PRIZEMLJILE VSE HELIKOPTERJE AS565

V Izraelu je v ponedeljek, 3.1.2022, med trenažnim poletom v Sredozemsko morje ob obali Haife strmoglavil srednji večnamenski helikopter AS565 panther, v Izraelskih letalskih silah znan kot atalef.

V času nesreči so bili na krovu dva pilota in opazovalec. Dva častnika Izraelskih obrambnih sil sta pri tem umrla, eden pa je bil ranjen. Preiskava nesreče že poteka.

Misijo reševanja in iskanja so izvedli pripadniki izraelske policije in enote komandosov izraelskih marincev enote Shayetet 13, ki so našli vse tri člane posadke in jim na kraju dogodka nudili prvo pomoč. Oba pilota so po oživljanju razglasili za mrtva, opazovalca pa so poškodovanega prepeljali v bolnišnico.

Generalmajor Amikam Norkin, poveljnik Izraelskih letalskih sil, je ukazal začasno prekinitev trenažnih poletov, poleg tega pa je zaukazal prizemljitev celotne flote helikopterjev AS565 atalef.

Helikopterje AS565 panther francoske proizvodnje uporabljajo Izraelske letalske sile za pomorske misije SAR. 25-let stare helikopterje AS565, skupaj jih imajo 5, naj bi v prihodnjih letih zamenjali s helikopterji UH-60F seahawk.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki