Nizozemska si prizadeva ustvariti “letalsko koalicijo” …

by Urednik

… ZA DOBAVO LOVCEV F-16 UKRAJINI

Nizozemska ne izključuje dobave lovcev F-16 v Ukrajino iz prisotnosti lastnih letalskigh sil, vendar je za to potrebna kolektivna odločitev, je izjavil nizozemski premier Mark Rutte.


Nizozemska sicer ne nasprotuje dobavi bojnih letal Ukrajini, a takšne odločitve ne nameravajo sprejeti sami. Da bi Kijev sprejel letala, je treba ustvariti mednarodno “letalsko” koalicijo, podobno kot pri tankih leopard. Po besedah ​​Rutteja se Nizozemska o tem vprašanju trenutno pogaja z Dansko, Veliko Britanijo in nekaterimi drugimi državami v Evropi in seveda z Združenimi državami, kot proizvajalko teh lovcev.

Omeniti velja, da je Nizozemska postala prva država, ki se je odzvala na zahteve Ukrajine po dobavi ”sodobnih” lovcev (F-16 iz nizozemskih zalog imajo že dolgo brado, gre za tipa A in B, posodobljena v različico MLU – nadgradnja sredi življenjske dobe, kakršne so v devetdesetih letih Nizozemci ponujali tudi Sloveniji). .

Že januarja letos je vodja zunanjega ministrstva države Wopke Hoekstra v pogovoru s poslanci parlamenta napovedal pripravljenost za premestitev letal iz zalog  letalskih sil Nizozemske v Kijev v primeru zahteve. Kasneje je premier Rutte potrdil to možnost, a le z dovoljenjem ZDA za ponovni izvoz lovcev.

ZDA sicer  ne nasprotujejo prenosu bojnih letal Ukrajini prek drugih držav, zlasti Nizozemske ali Danske. Trenutno ima nizozemsko kraljevo letalstvo še približno 40 lovcev F-16 (Nizozemci so jih skupaj kupili kar 213 v enosedi varianti F-16A in dvosedi F-16B, sestavljali pa v Fokkerjevih obratih na Nizozemskem), ki jih bodo nadomestili moderni novi F-35. Tako Nizozemci sproščajo določeno število letal, ki bi lahko vstopila v vojaško letalstvo oboroženih sil Ukrajine.

V samem Kijevu polagajo določene upe na ameriške lovce, ker naj bi bili po njihovem mnenju F-16 sposobni pridobiti premoč v zraku s porazom nad ruskimi lovci Su-35 in Su-30SM.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikimedia

Povezani članki