Nizozemske letalske sile odpovedale nastope lovca F-16 “oranžni lev”

by Urednik

NIZOZEMCEM PRIMANKUJE BOJNIH LETAL

Kraljeve Nizozemske letalske sile so konec januarja 2015 prek socialnih omrežij sporočile, da v letošnjem letu odpovedujejo nastope svoje demonstracijske letalske skupine z lovcem F-16 in se ne bodo udeležili nobenega letalskega mitinga. Vzrok za to je predvsem v pomanjkanju lovcev F-16, predvidevajo pa nastope v letu 2016.

Kraljeve Nizozemske letalske sile imajo trenutno v koalicijski boj proti Islamski državi vključenih osem lovcev F-16, ki delujejo iz Jordanije, poleg tega večje število teh letal potrebnih za nadzor zračnega prostora tako Nizozemske kot tudi Baltskih držav. Preostali nizozemski lovci F-16 pa so potrebni za stalno usposabljanje pilotov, tako doma kot tudi v ZDA. Skupno imajo Nizozemci v svoji floti 61 lovcev F-16AM/BM fighting falcon.

Zaradi vse večjih potreb po lovcih F-16 so že konec leta 2014 prebarvali demonstracijsko letalo z vzdevkom “oranžni lev” iz značilne nizozemske oranžne v običajno sivo kamuflažno barvo, kar so na zadnjih nastopih lahko gledalci že videli sami.

Kraljeve Nizozemske letalske sile imajo dolgoletno tradicijo obarvanih letalskih demonstracijskih skupin, tako so nastopali s skupino Grasshoppers (kobilice) s helikopterji allouette III, s NF5 Double Dutch – dvosedimi lovci F-5, kot tudi letalom F-104, helikopterji AH-64 apache in lovcem F-16.

Kot vse kaže pa bo krčenje proračuna in zmanjševanje Nizozemske vojske ogrozilo dolgoletno tradicijo. Zaenkrat dolgoročne rešitve ni na vidiku, Nizozemske letalske sile pa načrtujejo nakup le 37-ih novih F-35, ki bodo zamenjali 61 lovcev F-16.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Nizozemski demo team F-16 in AH-64 apache

Povezani članki