Nizozemski inšpektorji niso zaznali ruske vojaške dejavnosti v regiji Rostov

by Urednik

ŠTEVILO ENOT RUSKE VOJSKE OB MEJI Z UKRAJINO V SKLADU Z DUNAJSKIM DOKUMENTOM (VD-11)

Potem ko ukrajinske oblasti in tudi zahodni mediji obtožujejo Rusijo, da je njihova vojska vpletena v spopade v vzhodni Ukrajini, pa pregled nizozemskih vojaških inšpektorjev ni pokazal nobenih posebnih vojaških aktivnosti v ruski regiji Rostov, ki meji na Ukrajino.

“Po preverjanju je vodja nizozemske skupina inšpektorjev dejal, da ni bilo nobenih vojaških aktivnosti na določenem območju, za katerega naj bi Ruska federacija obvestila OVSE v okviru mednarodnih obveznosti,” je v petek 20. februarja 2015 sporočil Sergej Ryzhkov, vodja Oddelka za izvajanje mednarodnih pogodb na ruskem obrambnem ministrstvu, pišejo za RIA Novosti.

Nizozemski vojaški inšpektorji so pregledali, tako po kopnem kot iz zraka s helikopterji, 13.000 kvadratnih kilometrov v ruski regiji Rostov ki meji na Ukrajino. Pregled se je izvedel z namenom preverjanja skladnosti s poročilom na podlagi Dunajskega dokumenta (VD-11), ki ga je Slovenija predložila Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), kakršnega so ruski inšpektorji izvedli v decembru 2014 tudi v Sloveniji (Slovensko vojsko obiskali ruski inšpektorji).

Dunajski dokument določa ukrepe za krepitev zaupanja in varnosti v Evropi. Na podlagi Dunajskega dokumenta ali VD-11 (Vienna Document 11) lahko druge države, sopodpisnice dokumenta, izvajajo v državi preverjanja podatkov o vojaških silah in načrtih za uvedbo glavnih oborožitvenih sistemov ter vojaške opreme.

Nizozemski vojaški pregled na istem območju kot ukrajinski pred tednom dni

Nizozemski vojaški inšpektorji so med 17 in 20. februarjem 2015 pregledali isto področje v regiji Rostov ob meji z Ukrajino, katerega so si ga že med 9. In 12. Februarjem 2015 za pregled izbrali ukrajinski inšpektorji.

Ukrajinski vojaški inšpektorji niso opazili nobenih posebnih vojaške aktivnosti s strani ruskih vojaških enot v južni ruski regiji Rostov v času pregleda, glede na Dunajski dokument (VD-11).

Ryzhkov je ob tem še dejal, da je pregled nizozemske delegacije zadnji pregled ruskega ozemlja, ki ga omogoča dunajski dokument tujim vojaškim inšpektorjem v letu 2015.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki