Nizozemski preiskovalci sestrelitve MH17 za pomoč prosili Rusijo

by Urednik

BODO RUSKI DOKAZI DALI ODGOVOR KDO JE SESTRELIL MALEZIJSKO POTNIŠKO LETALA BOEING 777

Tri mesece in pol po strmoglavljenju potniškega letala Boeing 777 letalske družbe Malaysia Airlines v regiji Doneck v vzhodni Ukrajini nizozemski preiskovalci, ki preiskujejo nesrečo, dopuščajo možnost, da so letalo na letu MH17 morda sestrelili z drugim letalom, je dejal nemški višji tožilec za medije v intervjuju.

Ruske oblasti so po tragični sestrelitvi potniškega letala B777, večkrat poudarile, da imajo radarski posnetek, ki dokazuje, da je malezijsko letalo v resnici sestrelilo vojaško letalo Ukrajinskih letalskih sil. Nesreča se je zgodila 17. julija 2014 med letom MH17 iz Amsterdama na Nizozemskem v Kuala Lumpur v Maleziji, v njej pa je umrlo vseh 298 potnikov in članov posadke.

Analitiki in preiskovalci iz zahoda so vse do sedaj večinoma zavračali ta scenarij. Nemški višji tožilec Fred Westerbeke, ki aktivno sodeluje pri preiskavi, pa je za ponedeljkovo izdajo nemškega časopisa Der Spiegel razkril, da so nizozemski preiskovalci uradno zaprosili Rusijo za informacije o letu MH17.

“Na podlagi informacij, ki so na voljo, je najverjetnejši scenarij, da so letalo sestrelili z izstrelki zemlja-zrak, vendar pa si ne zatiskamo oči pred možnostjo, da bi se lahko zgodilo tudi drugačeje dejal Westerbeke. “Pripravljamo zahtevo za Moskvo za informacije … vključno z radarskimi podatki, s katerimi so Rusi želeli dokazati, da je bil ukrajinski vojaški lovec v bližini,” je dodal.

Že sredi oktobra 2014 je Aleksander Neradko, vodja Ruske državne agencije za nadzor zračnega prometa Rosaviation, medijem zaupal, da so dobili poziv nemške obveščevalne službe, da objavijo informacije o letalski nesreči malezijskega letala B777.

V dneh po nesreči so ZDA sporočile, da imajo dokaze, da so malezijsko potniško letalo Boeing 777 z izstrelki zemlja-zrak sestrelili pro-ruski separatisti, ki naj bi imeli položaj v bližini mesta strmoglavljenja. Američani so trdili, da imajo zvočne posnetke separatistov kako so poročali, da so sestrelili letalo.

Te zgodnje ugotovitve so bile podprte z vmesnim poročilom izdanim v septembru s strani nizozemskega Odbora za varnost, ki preiskuje nesrečo. V poročilu so ugotovili, da je bilo poleg malezijskega potniškega letala na območju prisotno tudi vojaško letalo, vendar naj nobeno od navedenih letal ne bi imelo tehničnih sposobnosti, da sestrelijo B777.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

“Ukrajina, Malezija in Nizozemska skrivajo ​​resnico o sestrelitvi MH17″

Na predhodno poročilo o vzrokih za nesrečo potniškega letal Boeing 777 Malaysia Airlines, ki so ga sestrelili nad vzhodno Ukrajino 17. julija 2014, se je odzval tudi bivši analitik ameriške obveščevalne agencije CIA.

Je malezijskega Boeinga 777 sestrelil top kalibra 30 mm iz jurišnika Su-25?

Malezijski potniški Boeing 777 je bil lahko sestreljen ali z izstrelkom raketnega sistema buk-M1 ali pa tudi z raketo zrak-zrak in pa topom 30 mm iz ukrajinskega jurišnika Su-25, ki naj bi potniško letalo spremljal v »senci«.

Povezani članki