Novi radarski sistem captor-E za lovca Eurofighter typhoon

by Urednik

NOVE ZMOGLJIVOSTI IN IZBOLJŠANA ZAŠČITA PILOTA

Eurofighter typhoon bo poslej opremljen z radarjem nove generacije – Euroradarr captor-E, kar bo po besedah proizvajalca precej izboljšalo zmogljivosti letala, pilotu pa tudi  povečalo možnosti za preživetje.

Med srečanjem obrambnih sekretariatov držav, člani  konzorcija Eurofighter (Velika Britanija, Nemčija, Italija in Španija) so predstavniki Eurofighter Jagdflugzeug GmbH in NETMA (Natova agencija za upravljanje tornado in euriofighterja) podpisali 1 milijardo evrov “težko” pogodbo o novem radarju z aktivnim elektronskim skeniranjem, imenovanem “captor-E”.

Glavno vlogo pri razvoju in integraciji radarja  bosta imeli Airbus Defence and Space-vi skupini Military Aircraft in Electronics business lines, ki bosta sodelovali skupaj  s konzorcijem Euroradar. Ta pogodba naj bi po besedah predstavnika Airbus Defencea zagotavljala razvoj radarske tehnologije, ki predstavlja eno ključnih vojaških zmogljivosti v Nemčiji. Prav tako pa naj bi pogodba še naprej zagotavljala konkurenčnost Eurofigjhterjevemu bojnemu letalu typhoon, hkrati pa naj bi radar captor-E izboljšal izvozne možnosti letala.

Bistvena prednost radarja bo zagotovitev izvajanja več nalog hkrati. Kar pomeni, da bo imel pilot na zaslonu radarsko sliko območja pred letalom ali na tleh. Na tleh bo identificiral talne cilje, obenem pa sledil letalom v zraku. Captor-E naj bi imel zahvaljujoč novim tehnologijam, ki jih bodo uporabili pri konstrukciji, zelo izboljšan doseg, sledenje ciljev in namerjanje zahvaljujoč vrteči anteni  v primerjavi z radarji obstoječih letal.

E-skan - Eurofighter typhoon

Radar razvijata Eurofighter Jagdflugzeug GmbH in konzorcij Euroradar, v katerem so še Selex ES (Velika Britanija, Italija), Indra (Španija) in Airbus Defence and Space (Nemčija). Konzorcij je doslej že izdelal 400 radarjev captor-M (prve verzije z mehanskim skeniranjem).

Pripravil: A. Knific, foto: Wikipedia

vojasko-gornistvo-knjiga

Povezani članki