Novi Su-30SM flanker-C v strateškem poveljstvu Sever

by Urednik

RUSIJA SE PRIPRAVLJA ZA DOSEGO PREVLADE NA SEVERNEM NEBU

Rusko obrambno ministrstvo je začelo opremljati 279. letalski polk mornariškega letalstva z najsodobnejšimi večnamenskimi bojnimi letali Su-30SM flanker-C, ki bodo odslej skrbeli za prevlado na nebu nad severnim tečajnikom.

Ruski 279. letalski polk je nameščen v letalskem oporišču Severnomorsk-3, ki se nahaja nad severnim polarnim krogom (v sestavi 45. armade vesoljsko-letalskih sil in zračne obrambe Severne flote – integralnem delu strateškega poveljstva ’’Sever’’). Osnovni namen tega polka je učinkoviti nadzor zračnega prostora nad Barentsovim morjem, pa tudi podpora pomorskim sestavam Severne flote, kar bi Rusiji prineslo prevlado nad tem območjem, navaja ruska spletna stran Ruska reč.

Bojna letala Suhoj Su-30SM bodo poleg celotne palete oborožitvenih sistemov zrak-zrak nosili tudi nadzvočne protiladijske rakete zrak-morje H-31 (KH-31P krypton). Ti raketni izstrelki imajo doseg do 160 km, dosežejo pa dvainpolkratno hitrost zvoka. Raketa H-31 ima približno 100 kg težko bojno glavo z visokobrizantnim eksplozivom, ki lahko potopi npr. ladjo reda velikosti ameriške raketne križarke razreda ’’ticenderoga’’. V cilj se H-31 usmerja s pomočjo aktivne radarske samousmerjevalne glave. Poleg protiladijske obstaja še različica za protiradarski boj. Slednja raketa ima še večji doseg (250 km),zahvaljujoč svoji veliki rušilni moči pa učinkovito nevtralizira radarske sisteme do takšne mere, da se jih skorajda ne da popraviti.

Ena in druga različica rakete sta zelo odporni na motenje sistemov za protielektronski boj. Takšna arhitektura oborožitve bo po mnenju številnih izvedencev v precejšnji meri povečala zaščito ladij in podmornic ruske Severne flote pred napadi brezpilotnih letalnikov, manevrirnih raket in podobnih oborožitvenih sistemov, ki jih lahko uporabi morebitni nasprotnik.

Su-230MS je letalo 4+ generacije, opremljen s parom turboventilatorskih motorjev z usmerjenim potiskom in sodi med ekstremno krmarljiva – manevrsko visokozmogljiva letala. V eskadriljah ruskih oboroženih sil je danes 65 bojnih letal Su-30SM, pričakujejo pa jih še najmanj 50. Ruske letalske sile jih uporabljajo tudi v bojih v Siriji,nameščeni so v oporišču Hmeymim v Latakiji, namenjeni pa so za lovsko zaščito strateškim bombnikom, ki napadajo cilje teroristov ISD. Letalo lahko oborožijo s kar 10t različnega orožja, orožje pa pritrdijo na 12 obesnih – pritrditvenih točk pod krili in trupom.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki