Novo orožje ruskih specialcev: mitraljez tokarev-2

by Urednik

RUSKE SPECIALNE ENOTE BODO DOBILE NOVE MITRALJEZE

Ministrstvo za notranje zadeve Ruske federacije je pred nedavnim objavilo razpis za nabavo (in razvoj) lahkega mitraljeza tokarev-2. Na razpis so povabili vse pomembnejše domače družbe in podjetja, ki se ukvarjajo s konstruiranjem in proizvodnjo strelskega orožja.

Novi mitraljez tokarev 2 naj bi bil namenjen enotam za posebne namene, uporabljali pa bi ga v specialnih operacijah v urbanih, prostorsko omejenih okoljih, kjer je poleg velike gostote ognja pomembno preprosto in lahkotno ravnanje z orožjem.  Strokovnjaki menijo, da bi s tem novim orožjem lahko opremili tudi enote novoustanovljene Nacionalne garde (Rosgvardija), saj formacijski dokument predvideva, da so v njenem okviru tudi enote SpN (spetsnaz). MDV (ministrstva za notranje  zadeve), OMON (policijski odredi za specialno delovanje), SOBR (posebna nota za hitro posredovanje) in druge… Za projekt so namenili 25,5 milijona rubljev (400.000 dolarjev).

Lahki mitraljez s kodnim nazivom tokarev-2 je namenjen uničevanju nasprotnikove žive sile v specialnih operacijah v mestnih-urbanih pogojih, v omejenem, zaprtem prostoru /(notranjost zgradb, industrijskih in drugih objektov), pa tudi za ognjeno podporo jurišnim skupinam, kadar je potrebno nasprotnika popolnoma paralizirati z veliko gostoto ognja.

Mitraljez tokarev-2 naj bi izdelovali v dveh različicah – z dolgo in krajšo cevjo, opremljen naj bi bil s kovinskim zložljivim kopitom in pa podpornima nožicama. Kaliber tega orožja naj bi bil 5,45 mm (naboj, kakršnega uporablja avtomatska puška AK-74). Za hranjenje streliva načrtujejo nabojnik, pa tudi klasične okvirje za avtomatske puške AK-74 in za lahki mitraljez RPK-74. Poleg tega je v razpisni dokumentaciji za izdelavo navedeno še, da naj bi imelo orožje mehanski merek za razdalje do 800 m, prav  tako pa tudi ustrezen optični merek. Dolžina orožja ne bi smela presegati 900 mm (verzija d dolgo cevjo) in 750 mm v verziji s krajšo cevjo. Hitrost streljanja je omejena na 900 nab/min.

Poleg teh osnovnih zahtev so  naročniki izpostavili še izdelavo takšnega orožja, ki zagotavlja največjo možno mero ergonomije ter učinkovitosti v vseh pogojih uporabe. Ena od zahtev je na primer tudi, da strelec z njim lahko ravna tudi v zimskih pogojih, torej z debelimi rokavicami za zaščito red hudim mrazom.

Pripravil: B. Knific,foto: Military Forum

Sodobne vojaške puške - posebna izdaja revija Obramba

Povezani članki