Objavljena je nova lestvica svetovnih vojaških sil

by Urednik

ZDA malenkost pred Rusijo in nekaj več pred Kitajsko;  Srbija pred Hrvaško, Slovenijo, BiH, Črno goro in Severno Makedonijo

Spletna stran Global Firepower od leta 2006 vsako leto objavi letno poročilo in lestvico nacionalnih oboroženih sil, od najmočnejših do najšibkejših. Letošnja lestvica vojaške moči držav je bila objavljena  prejšnji mesec, podatki pa so zanimivi tako na mednarodni ravni kot tudi na območju nekdanje Jugoslavije.

Global Firepower je za vsako od 139 držav na lestvici izračunal  “indeks moči”, izračunan na podlagi več kot 50 dejavnikov, ki med ostalimi vključujejo ne le strogo vojaško moč, temveč tudi finančno stanje, logistične zmogljivosti in geografske razmere. Po pričakovanjih so na prvem mestu še vedno ZDA z “indeksom moči” 0,0718 (čim bližje je indeks nič, večja je vojaška moč). Zanimivo pa je, kako malo drugouvrščena Rusija pravzaprav zaostaja za Ameriko, ruski “indeks moči” je namreč 0,0791. Ta razlika pa je v primerjavi s prejšnjimi leti stalna. ZDA so z velikanskim, čeprav delno napihnjenim vojaškim proračunom, obsežno infrastrukturo, ogromno delovne sile v vojski, mornarici, letalskih silah in korpusu mornariške pehote ter velikim naborom potencialnih nabornikov uspešno zadovoljile merilom sodobne vojaške sile, piše ameriški časopis “National Interest”. Ameriška premoč je prepričljiva v zraku, Letalske sile ZDA prepričljivo vodijo, skupaj imajo 12.233 vojaških letal proti 4.144 ruskim – več kot trikrat so ZDA močnejše. ZDA imajo prednost tudi v lovskih letalih – 1.956 ameriških proti 789 ruskih, pa tudi v vojaških helikopterjih – 5.436 proti 1.540 ruskih, poroča hrvaški portal “Indeks”. Vendar pa ruski radarsko slabo zaznavni lovci pete generacije Su-57 pomenijo zelo konkretno sredstvo odvračanja ZDA od morebitnih letalskih akcij, medtem ko imajo ZDA še vedno resne težave s svojim (pre)dragim ”nevidnim”(radarsko prikritim) lovcem pete generacije F-35, za katerega je poveljnik ameriških letalskih sil general Charles Brown posredno priznal, da je šlo za neuspešen projekt in da bi bilo treba razviti novega, cenejšega lovca, ki bi nadomestil zastarele lovce četrte generacije F-16. F-35 ima zelo dovršene senzorje in orožje, vendar stane približno 100 milijonov dolarjev za kos, je nagnjen k pogostim okvaram in je nezanesljiv. Poleg tega je bila leta 2018 celotna ameriška flota F-35 prizemljena zaradi padca enega takšnih lovcev v Južni Karolini.

Rusija ima več tankov in ladij kot ZDA, vendar ZDA, ki imajo več kot dvakrat več prebivalcev od Ruske federacije, nimajo niti približno toliko prednosti v skupnem številu aktivnih pripadnikov oboroženih sil – 1,4 milijona ameriških pripadnikov v primerjavi z milijonom ruskih. Poleg tega ima Rusija prednost v številu rezervistov – 2 milijona v primerjavi z ”le” 845 tisoč ameriškimi. Rusija ima poleg tega še pol milijona pripadnikov paravojaških sil, ZDA pa nič, čeprav ta rekord ne šteje zasebnih podizvajalcev, torej plačancev iz podjetij, kot je kontroverzni “Blackwater”, ki pogosto sodelujejo z ameriškimi vojaki v vojaških spopadih.

Rusija ima še vedno veliko prednost po številu tankov – 13.000 ruskih proti nad 6.100 ameriškim. V skupnem številu oklepnikov so ZDA še vedno boljše, saj jih imajo 40 tisoč v primerjavi s 27.100 ruskimi. Čeprav ima Rusija skupno večje število vojaških ladij – 603 v primerjavi s 490 ameriškimi, imajo ZDA kar 11 letalonosilk, ki so ključni element njene mornarice, medtem ko ima Rusija le eno – pa še ta je trenutno neaktivna, ker je v popravilu. Rusija si je po post-sovjetskem gospodarskem in vojaškem kolapsu kar precej opomogla in v svojih oboroženih silah začela proces temeljitega posodabljanja, predvsem v letalskih silah in mornarici, pa tudi pri balističnih raketah z jedrsko zmogljivostjo. Nova generacija ruskih podmornic s strateškimi (torej jedrskimi) in manevrirnimi raketami še dodatno zmanjša kakovostno prednost, ki jo imajo ZDA na tem področju. Naraščajoče število ruskih moderniziranih korvet in drugih manjših ladij odraža njihovo osredotočenost na obalne obrambne sile. ZDA imajo še vedno veliko večji vojaški proračun kot Rusija in Kitajska, vsekakor je največja razlika med ZDA in Rusijo še vedno vidna v morda najpomembnejši postavki – obrambnem proračunu, ki v ZDA znaša 740,5 milijarde dolarjev, v Rusiji pa le 42 milijard dolarjev. Tretja najmočnejša vojaška sila na svetu, Kitajska, ima “indeks moči” 0,0854, s čemer ne zaostaja daleč za ZDA in Rusijo. Njen vojaški proračun v višini 178 milijard dolarjev je sicer manjši od ameriškega, a precej večji od ruskega. Prav tako ima ta ogromna država s kar 2,185 milijona aktivnih pripadnikov oboroženih sil prednost tako pred ZDA kot pred Rusijo, s katero je v veliko bolj prijaznih odnosih kot z Ameriko, s katero pa si deli ogromno kopensko mejo.

Kitajska ima tudi 3.260 vojaških letal, od tega 1.200 lovskih letal, zatem 35.000 oklepnikov, od tega 3.205 tankov, in pa 777 vojaških ladij, od tega dve letalonosilki. Kitajska, navaja “National Interest”, nadaljuje s pomembnimi, dolgoročnimi naložbami v vse svoje vojaške veje, zanjo pa je značilen potencial eksplozivne rasti vojaških zmogljivosti v sorazmerno kratkem času. Kitajska poleg lastnih bojnih skupin z letalonosilkami razvija tudi šesto generacijo bombnikov in lovcev, CNN pa je pred kratkim objavil obširno analizo s sklepom, da je ta država zgradila največjo mornarico na svetu:

»Bojna moč kitajske mornarice se je v samo 20 letih potrojila. Čeprav že ima največjo mornarico na svetu, pa Kitajska z zaskrbljujočo hitrostjo gradi sodobne površinske ladje, podmornice, letalonosilke, lovce, amfibijske ladje, podmornice z balističnimi jedrskimi raketami, velike ladje obalne straže in ledolomilce,« navaja poročilo Ameriške vojne mornarice iz decembra lani. Poseben razlog za zaskrbljenost Pentagona je dejstvo, da bodo nekatere od teh ladij enake ali boljše od vsega, kar lahko ZDA ali druge pomorske sile pošljejo v akcijo.

Naslednje države na tej lestvici močno zaostajajo za največjimi svetovnimi vojaškimi silami. Na četrtem mestu je Indija (“indeks moči” 0,1207), sledijo ji Japonska (0,1599), Južna Koreja (0,1612), Francija (0,1681), Velika Britanija (0,1997), Brazilija (0,2026). Pakistan se je povzpel na deseto mesto (0,2073), Nemčija pa je z indeksom moči 0,2519 padla na 15. mesto.

Med državami nekdanje Jugoslavije se je Hrvaška povzpela, a Srbija je vseeno pred njo,  četudi se je Hrvaška povzpela na 63. mesto z “indeksom moči” 1,0331, medtem ko je bila leta 2017 na 68. mestu, leta 2019 pa na 70. mestu. Tako je pred Slovenijo (88. mesto, z indeksom moči 2.0782), zaostaja pa za Srbijo (61. mesto – 1,0063). Bosna in Hercegovina je na 121. mestu z indeksom moči 4,0474, Črna gora 123. z indeksom moči 4,3842, Severna Makedonija je 133 z indeksom moči 5,0801. Srbija je resno napredovala od leta 2017, ko je bila na 89. mestu. Oborožene sile Hrvaške in Srbije so pogosto predmet primerjave in konkurence, po poročanju “Global Firepower” ima Srbija ima dvakrat več aktivnih pripadnikov oboroženih sil (30.000) kot Hrvaška (15.500) in več kot dvakrat toliko rezervistov – 50.000 v primerjavi z 20.000 na Hrvaškem. Tudi srbski vojaški proračun je večji od hrvaškega – 1,14 milijarde dolarjev v primerjavi z 880 milijoni dolarjev. Medtem ko ima Hrvaška 75 vojaških letal, od tega le 12 lovskih in 37 helikopterjev, ima Srbija 113 vojaških letal, sicer le 6 (operativnih) lovskih letal, vendar pa 51 vojaških helikopterjev. Srbija ima kar 304 tankov, Hrvaška pa 72; Srbija ima skupaj 1200 oklepnih vozil, Hrvaška pa 650. Logično je, da ima Hrvaška močnejšo mornarico z 28 ladjami v primerjavi s 19 srbskimi, poroča beograjski B 92.

Pripravil: B. Knific, foto: Vojska Srbije

Povezani članki