Objavljeni podatki o številu ukrajinskih bojnih letal in helikopterjev

by Urednik

S KATERIMI LETALI BO UKRAJINA POSODOBILA SVOJO FLOTO?

Ukrajinske letalske sile so oborožene s približno sto bojnimi letali in skoraj enakim številom bojnih helikopterjev. Takšni podatki so predstavljeni v novem vodniku World Air Forces 2022, ki ga je objavil informacijski portal FlightGlobal.

Ustvarjalci imeniku so prešteli število operativnih bojnih letal v letalskih silah Ukrajine. Treba je opozoriti, da je šolsko-trenažna letala, kot tudi helikopterji, niso bili upoštevani. Ostaja pa nejasno vprašanje, ali letalniki, ki so bili všteti v tem  izračunu, res lahko opravljajo naloge ne glede na njihovo stanje.

Letalske sile oboroženih sil Ukrajine so torej  oborožene z 98 bojnimi letali. Te vključujejo: 43 lahkih lovcev MiG-29, 26 težkih lovcev Su-27, 12 lovskih bombnikov Su-24 in 17 jurišnikov Su-25

Število helikopterjev približno ustreza številu letal in šteje skupaj 97 enot. Tukaj so všteti vsi helikopterji, ki so v uporabi tako v letalskih silah, kopenski vojski in pomorskih silah Ukrajine. Oborožene sile Ukrajine vključujejo 88 helikopterjev, od tega 54 vojaških transportnih helikopterjev znamke Mi-8 vseh modifikacij in 34 jurišnih helikopterjev Mi-24. Ukrajinska mornarica ima 9 helikopterjev, od tega 4 helikopterje Ka-27, 1 helikopter Ka-226 in 4 helikopterje Mi-14. Prav tako ni navedeno, v kakšnem stanju so helikopterji in koliko jih je sposobnih opravljati bojne naloge.

Kot so že večkrat poročali, so ukrajinske letalske sile opremljene z bojnimi letali, proizvedenimi še v Sovjetski zvezi. Kljub poskusom posodobitve, ki so jih izvedli sami, ukrajinski lovci ne izpolnjujejo sodobnih zahtev in veljajo za zastarele. Poudarja se, da Kijev nima sredstev za nova letala, od razpada ZSSR pa Ukrajina ni kupila niti enega novega bojnega letala. Trenutno je Kijev sprejel ambiciozen program, v okviru katerega namerava nadomestiti celotno floto zastarelih letal s sodobnimi lovci zahodnega tipa. V tej vlogi bi Ukrajina rada videla ameriške lovce F-16 ali švedske JAS-39 gripen.

Pripravil: B. Knific, foto: TopWar

Povezani članki