Oborožene sile BiH dobile 4 helikopterje huey II

by Urednik

HELIKOPTERJI UH-1H HUEY II NA SARAJEVSKEM LETALIŠČU

Iz ZDA so na mednarodno letališče Sarajevo dostavili nove helikopterje za oborožene sile BiH tipa Bell UH-1H huey II. Na letališču so jih pričakali tehniki in specialisti oboroženih sil BiH in ameriškega proizvajalca Bell Helicopters, ki so takoj začeli s pripravami na testne polete.

Helikopterje je dostavilo civilno transportno letalo Antonov An-124 ukrajinske družbe Antonov Aviation Company (AAC), ki ga je najel Bell. Letalo je vzletelo z letališča v mestu Huntsville v ameriški zvezne države Alabama.

Gre za štiri helikopterje Bell UH-1H huey II po pogodbi o nabavi v skupni vrednosti 38.539.378 ameriških dolarjev, od tega je Bosna in Hercegovina sodelovala s 4.360.000 dolarji oziroma 7,5 milijona konvertibilnih mark v okviru programa Foreign Military Sales (FMS). Preostali znesek je zagotovila ameriška vlada s sredstvi iz programa pomoči ameriškim prijateljskim državam prek sklada zunanjega financiranja (FMF).

Vojaški helikopter UH-1H-II huey II je posodobljen, izboljšan in cenejša različica, ki obenem ohranja podobo helikopterja za splošne namene UH-1H iroquois (znanega tudi kot huey), ki izhaja iz viškov Brigade letalskih sil USAF.

S to pridobitvijo bo letalska brigada oboroženih sil  lahko nadaljevala in bolje opravljala naloge letalskega prometa, medicinske evakuacije, gašenja, iskanja in reševanja ter drugih nalog oboroženih sil. Uradna predaja helikopterja je predvidena po testnih poletih ob prisotnosti medijev in visokih gostov.

Oborožene sile Bosne in Hercegovine (oz.  Zračne snage Bosne i Hercegovine) imajo po zadnjih podatkih v svoji že 18 helikopterjev Bell UH-1, ob tem pa še 8 helikopterjev SA341/42 gazela in 8 večjih Mi-8/17.

Pripravil: B. Knific, foto: Urad za informiranje OS BiH

 

Povezani članki