Norveški obrambni proračun za leto 2014 bo višji

by Urednik

NORVEŽANI Z NAJVIŠJIM PRORAČUNOM V PAKTU NATO NA PREBIVALCA

Norveški obrambni proračun za leto 2014 V proračunskem letu 2014 bo Norveška vlada obrambnim izdatkom še naprej namenjala precejšnje prioritete, da bi zagotovila sredstva za nadaljnjo modernizacijo obrambnega sektorja.

Jedro norveške transformacije oboroženih sil je v vzdrževanju vzdržnega ravnovesja med viri, nalogami in bodočimi ambicijami Norveške. Načrtovani izdatki za obrambo bodo dosegli 43 milijard norveških kron – 5,2 milijarde EUR. Tako bo norveški obrambni proračun še vedno med desetimi najvišjimi v Evropi in pa največji po deležu na prebivalca med članicami NATO. Norvežani ga bodo v letu 2014 dvignili za dobre pol milijarde norveških kron (61 milijonov evrov). Od skupne vsote bodo kar 25 odstotkov namenili za nabave.

Med prioritete Norveške vojske v naslednjem obdobju sodi izboljšanje operativnih aktivnosti  celotnih oboroženih sil. Prav tako bodo znatno povečali sredstva za nabavo novih oborožitvenih sistemov, kar pa ne čudi, saj naj bi v letu 2014 povečali število naročenih bojnih letal pete generacije F-35 za novih šest, dobavljenih potem v letu 2018, ki se bodo pridružili desetim že načrtovanim F-35 za to obdobje.

Dobršen del proračunskih sredstev bodo namenili za izboljšanje zmogljivosti za reševanje in zaščito prebivalstva. Za te namene imajo vzpostavljeno helikoptersko reševalno službo v severnem in južnem delu Norveške, ki podpora policijo. Prav tako bodo okrepili sodelovanje med vojaško varnostno in obveščevalno službo ter nacionalnim uradom za varnost.

Še naprej bodo uveljavljali ukrepe skrbi za vse osebje, ki zapušča vojaško službo, prav tako tudi celostno skrb za pripadnike, ki se bodisi odpravljajo v mednarodne mirovne misije ali akcije, ki so na njih in ki se z misij vrnejo.

Norveška se pripravlja tudi za umik svojih sil in zmogljivosti v Afganistanu v letu 2014. Temu bodo namenili 384 milijonov kron posebnih sredstev.

Pripravil: B. Knific, foto: Military photos

VIDEO SPODAJ: Moč Norveške vojske

Povezani članki