Palmira ponovno v rokah Islamske države

by Urednik

STRATEŠKI PORAZ ALI TAKTIČNA NAPAKA?

Teroristi Islamske države so v nedeljo, 11. decembra 2016, prevzeli nadzor nad sirskim mestom Palmiro, je izjavil voditelj province Koms Talal Bazari. So bili torej vsi ruski napori v tej regiji zaman, se sprašujejo ruski opazovalci in vojaški izvedenci.

Ofenzivo so pripadniki Islamske države (ISIS, Daesh) začeli 8. Decembra 2016, ko je bila Sirska vojska ob ruski pomoči “zasedena” z zavzemanjem Alepa. Ob protinapadu teroristov so se morale na novi odzvati tudi ruske vesoljsko – letalske sile. Tako je v noči z 10. na 11. december Ruska vojska uporabila tudi bombnike Tu-22M3 in uničila nad 300 teroristov ter 11 oklepnikov. Na osnovi sporočila ruskega vojaškega resorja, so teroristi angažirali približno 4000 pripadnikov, prav tako pa tudi raketno artilerijo, oklepno tehniko in avtomobile, napolnjene z eksplozivom.

Vprašanje prestiža za Rusijo

Starodavno mesto so pripadniki sirske vladne vojske ob podpori ruskih sil osvobodili iz rok Islamske države 27. marca letos, operacijo pa so prikazali kot enega najpomembnejših rezultatov ruske vojaška kampanje v Siriji. V amfiteatru, ki so ga Rimljani zgradili v 2. stoletju, je gostoval orkester Marijinskega gledališča pod vodstvo dirigenta Valerija Gergijeva in ime svečani koncert.

Izguba Palmire pomeni precejšen udarec za prestiž Rusije, je v intervjuju za agencijo Interfaks izjavil bivši načelnik generalštaba oboroženih sil Ruske federacije. Armadni general Jurij Balujevski.  Da pa gre zgolj za taktični in ne strateški poraz, mu je oporekal Andrej Suzdaljcev, znanstveni sodelavec Nacionalne preiskovalne univerze “Visoka šola ekonomije”. Po njegovem mnenju poraz ne bo vplival na potek državljanske vojne. Suzdaljcev je v komentiranju dogajanja za Rusko reč  poudaril, da bodo nasprotniki Rusije v tujini to situacijo prikazali, kot da je Moskva pustila dogodkom, da gredo po svoji poti. Res pa je, da se tudi zahod nima s čem pohvaliti v bojih za Mosul. Vprašanje je le, na katero karto bodo poslej igrali ruski in na katero tuji politiki, je še dodal.  Po besedah generala Balujevskega, je Palimira padla v roke teroristov, ker je popustila pozornost vodstva ruskih vesoljsko-letalskih sil. Morali bi predvideti takšen korak Islamske države. General se je še vprašal, kaj so (Rusi) delali, medtem ko so teroristi zavzemali Palmiro, za sirsko vojsko pa tako meni, da sama ni imela nobenih možnosti. Vojaški eksperti menijo, da je Palmira padla zaradi humanitarnih premorov. General Balujevski pravi, da razume, da je potrebno zagotoviti varnost ljudem in jih umakniti s področja bojev, vendar pa ti humanitarni premori ne bi smeli trajati tedne, saj teroristi medtem okrepijo lastne sile. Stalna premirja omogočajo teroristom prerazporeditev sil, ponovno vzpostavitev oskrbe in komunikacij, potem pa tudi prehod v protinapad.

Med zadnjo pavzo v bojih za Alep je iz tega mesta odšlo nad 1500 prebivalcev, ki naj bi bili večinoma teroristi Islamske države. Ti so zatem niso odšli v Irak ali v Turčijo, pač pa so ostali v Siriji.

Bivši načelnik generalštaba ruske vojske Balujevski meni, da bodo ruske in sirske sile ponovno prevzele nadzor nad mestom, vendar pa bodo boji za osvoboditev prava “klavnica”, saj ruski bombniki ne bodo raketirali stanovanjskih četrti, marveč predmestna območja, iz katerih se bodo teroristi hitro umaknili. Bitke bodo ponovno potekale v samem mestu, zgradbe v Palmiri pa so nizke in naselja zgoščena, vsak kvadratni kilometer bodo morali sirski vojaki in civilisti, ki jih bodo teroristi izkoristili za živi ščit, plačati s krvjo.

Napovedujejo, da bodo bojna delovanja najintenzivnejša od sredine decembra do konca januarja, je za Rusko reč izjavil vodja Centra za vojaške napovedi in dopisni član ruske akademije vojaških znanosti Anatolij Ciganok. Potem se v Siriji začnejo močni peščeni viharji, ki trajajo do sredine marca, ti a bdo vplivali na intenzivnost spopadov v mestu, ki se bo precej zmanjšala. Poveljstvu ruskih vesoljsko-letalskih sil je v istem obdobju prejšnje leto močno zmanjšalo število bojnih poletov in so med tem tehniko prepeljali nazaj v Rusijo v popravilo.

Kot poroča  ruski poročevalec Komsomolske pravde  iz Mosula, so bili islamski teroristi po osvoboditvi Palmire vsega 30 do 40 km oddaljeni od mesta in so neprekinjeno preverjali, kako močna je obrambna linija regularne sirske vojske. Neposredno pred njihovim napadom na mesto, se je razbesnela peščena nevihta, ki so jo teroristi izkoristili za premik dodatnih sil iz Dier el Zora in/ali Rake. Vse Asadove sile so osredotočena na osvobajanje Alepa, tako da teroristi v Palmiri niso niti naleteli na kakšen silovitejši odpor. Damask pa ni želel objaviti splošne mobilizacije, da ne bi porušil že tako majavega gospodarstva. Ruski opazovalci tudi navajajo, da med sirskim prebivalstvom ni čutiti pripravljenosti za organiziranje prostovoljnih vojaških odredov in za samoobrambo, s katero bi se lahko učinkovito zoperstavili dobro oboroženim teroristom.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube, ISW

Povezani članki