PARIS AIR SHOW 2015: Pakistan našel prvega kupca za lovce PAC JF-17

by Urednik

PRVI NASTOP PAKISTANSKEGA LOVCA PAC JF-17 V TUJINI

V ponedeljek 15. junija se je v Franciji začel Paris Air Show 2015, ki bo trajal vse do nedelje 21. junija. Na francoskem letalskem salonu, ki ga organizirajo vsako drugo leto, bo letos prvič moč videti tudi pakistansko lovsko letalo PAC  JF-17 thunder, ki so ga razvili skupaj s Kitajci (CAC FC-1 xiaolong).

Pakistanci si v zadnjih mesecih nadvse prizadevajo povrniti vložek v razvoj lovca JF-17 in iščejo kupce zanj po vsem svetu. V zadnjih tednih se je omenjalo, da se za pakistansko-kitajsko bojno letalo zanimata tako Nigerija kot Argentina, ki želi posodobiti svojo letalsko floto, to pa ji zaradi nerešenih zadev (spornih Falklandskih otokov) še vedno preprečuje Velika Britanija.

Ob začetku letalske prireditve na Le Bourgetu, na katero so Pakistanske letalske sile pripeljale 3 lovce PAC  JF-17 thunder (1 razstavljen, 1 nastopa, 1 rezerva), so visoki predstavniki Pakistanske vojske (ki na salonu prodajajo letalo) sporočili, da so že našli prvega kupca za lovce JF-17.

Zaenkrat ostaja kupec še skrivnost, dodali pa so, da je bila pogodba podpisana z azijsko državo. Prav tako tudi ni znano, koliko lovcev JF-17 bodo kupili, oznanili pa so, da se bodo dobave začele v letu 2017.

Pakistanski predstavniki so dejali, da lovce PAC  JF-17 thunder ponujajo kar 11 državam, tudi tistim na Bližnjem vzhodu.

Pakistanske letalske sile (PAF) so že pred letom začele uporabljati prvih 50 lovcev PAC  JF-17 thunder block I, ki so jih razvili skupaj s Kitajci (CAC FC-1 xiaolong), nato pa decembra 2014 v pakistanski družbi PAC (Pakistan Aeronavtical Complex) že začeli proizvodnjo skupno 50-ih letal v različici block II (sedaj dobavljeni vsaj štirje), razvita pa je tudi že verzija block III (proizvodnja dodatnih 50 letal za potrebe PAF). Pakistan proizvede 58% sestavnih delov, Kitajska pa 42%, medtem ko je motor ruski  Klimov RD-93.

Pripravil: A. Knific, foto: Ainonline

VIDEO: Nastop pakistanskega lovca JF-17 na Le Bourgetu

obisk letalskega salona MAKS 2015

SORODNE NOVICE:

Pakistan Kitajski naročil izdelavo 110 večnamenskih lovcev JF-17 thunder

Pakistan se je s Kitajsko dogovoril za nakup (proizvodnjo) 110 lovcev PAC JF-17 thunder, saj pakistanski obrati ne morejo izdelati zadostnega števila letal za potrebe Pakistanske vojske.

Pakistan bo dobival motorje za lovca JF-17 neposredno iz Rusije

Pakistan se je minuli vikend z Rusi dogovoril za neposreden uvoz ruskih motorjev Klimov RD-93, ki poganjajo pakistanske večnamenske lovce JF-17 thunder.

Kdo bo prvi tuji kupec pakistanskih lovcev JF-17 thunder?

Vse kaže da pakistanski lovec PAC JF-17 thunder, ki so ga razvili skupaj s Kitajci (CAC FC-1 xiaolong), dobiva prvega tujega kupca. Zanj se zanimata tako Nigerija kot Argentina.

Pakistan začel prodajo lovcev JF-17 na tujih trgih

Pakistan začel prodajo lovcev JF-17 na tujih trgih
V naslednjem letu želi Pakistan na tuje prodati 5 do 7 lovcev JF- 17 thunder, ki so jih razvili v sodelovanju Kitajsko (FC-1 xiaolong).

Povezani članki