Poljska je napovedala pripravljenost za dobavo orožja Ukrajini

by Urednik

DOBRI ODNOSI RUSKIH SOSED UKRAJINE IN POLJSKE

Poljska je pripravljena dobavljati orožje Ukrajini, Varšava in Kijev se posvetujeta o tej temi, vendar pa vprašanja napotitve enot Poljske vojske v Ukrajino niso omenjali, je izjavil vodja urada za nacionalno varnost Poljske Pavel Solokh.

Poljska ne izključuje dobave oborožitvenih sistemov in orožja tern vojaške opreme Ukrajini, saj Varšava v celoti podpira evroatlantske težnje Kijeva. Po besedah ​​Soloha Ukrajina potrebuje orožje, da se zaščiti pred “agresivno Rusijo”, Poljska pa ga je pripravljena zagotoviti v okviru Nata. Vprašanje oskrbe z orožjem je bilo postavljeno med obiskom ukrajinskega predsednika Zelenskega pred dnevi na Poljskem.

Če je vprašanje oskrbe z orožjem skoraj rešeno, strani se namreč pogovarjata o preostalih niansah, potem vprašanje pošiljanja enot Poljske vojske v Ukrajino za zaščito ukrajinskega ozemlja niti ni omenjeno. Varšava je sicer pripravljena poslati svoje inštruktorje za usposabljanje ukrajinske vojske, tudi za sodelovanje na vajah na ozemlju Ukrajine, vendar se Poljaki ne bodo borili.

Po besedah ​​Soloha vojaško sodelovanje Poljske z Ukrajino vključuje najprej misije usposabljanja, zdaj pa tudi dobavo orožja. Poleg tega Varšava zagotavlja pomoč Kijevu v “politični dimenziji” neposredno v okviru Nata in EU. Treba je omeniti, da se je v ozadju obtožb Rusije o domnevni pripravi invazije v Ukrajino dobesedno vlil tok orožja. Glavna dobaviteljici sta ZDA in Velika Britanija, ki tudi najbolj razplamtevata histerijo z “rusko invazijo”.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki