Poljska “obsodila” Egipt, da je Rusiji prodal mistrala za en evro!

by Urednik

POLJSKI OBRAMBNI MINISTER VZNEMIRJA FRANCOZE Z ZGODBO O RUSKIH LADJAH MISTRAL

Poljski obrambni minister Antoni Macierewicz nadaljuje svojo kar agresivno retoriko in “lomastenjem”, vsaj kar se odnosov s Francijo tiče po “propadlem” poslu – poljski odpovedi francoskih (Airbus Helicopter) srednjih helikopterjev caracal (prej so bile to super pume – coguarji).

Tokrat je pridrvel na plano z obtožbo, da bo Egipt za samo en evro (1 €) prodal Rusiji obe amfibijsko-desantni ladji razreda mistral, ki so ju Francozi zgradili po ruskem naročilu in po velikih političnih zapletih v zvezi s sankcijami proti Rusiji zaradi ukrajinskih dogodkov končno prodali Egiptu. Antoni Macierewicz ni navedel vira te zgodbe, ki jo je sicer v oktobru povedal poljskim zakonodajnim organom. Verjetno jo je pobral iz ruskih socialnih omrežij, kjer so prejšnji mesec krožile govorice o tajnem poslu med Moskvo in Kairom. Govorice niso bile nikoli potrjene, so jih pa nekateri navajali ob pogajanjih med Rusijo in Egiptom o egiptovski nabavi ruskih helikopterjev (palubnih Ka-52K katran – pred časom smo pisali o njih), ki so jih načrtovali na krovu obeh desantnih ladij mistral. Obtožbe poljskega obrambnega ministra so tako samo še poglobile prepad med Francijo in Poljsko po propadlem, 3,5 milijarde dolarjev vrednem poslu s 50 helikopterji caracal, kijih je Varšava prejšnji mesec odpovedala. Med poročilom o obrambnem proračunu v francoskem parlamentu je prejšnji teden francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian kritiziral svojega poljskega kolega tako zaradi propadle kupčije s helikopterji kot zaradi govoric o desantnih ladjah razreda mistral.

Kot je za francoski dnevnik Les Echo povedal francoski obrambni minister, so bili ob poljski odpovedi helikopterjev seveda zelo jezni in dodal, da se tako ne dela poslov in ne sodeluje. Zagotovil je tudi francoskih zakonodajalcem, da sta obe amfibijsko-desantni ladji mistral v Egiptu, z enim od obeh se je s svojim egiptovskim kolegom tudi popeljal po Aleksandrijskem zalivu.

Poljska liberalna vlada se je že pred leti lotila temeljite prenove in posodobitve vojaških zmogljivosti, da bi bila bolje povezljiva s partnericami iz Nata in njena oprema ter oborožitev bližja ali enaka standardom zavezništva. Ko so na volitvah pred dobrim letom na Poljskem zmagali konservativci, so podprli posodobitveni proces v vojski, so pa pod vprašaj postavili številne odločitve predhodnikov v vladi. Tako naj bi posel s helikopterji padel zaradi dejstva, da sedanja vlada protežira ameriškega letalskega proizvajalca Lockheed Martina (pod njegovim okriljem je tudi helikopterski proizvajalec Sikorsky), ki ima svoje proizvodne in montažne obrate na Poljskem. Napetosti med Poljsko in Francijo pa so se celo tako zaostrile, da je francoski predsednik Holland odpovedal napovedani obisk v Varšavi, prišlo pa je do številni obtožb med uradnimi predstavniki obeh držav. Obtoževanja so sicer zelo pritlehna, vse do zelo zaničljive trditve Macierewiczevega namestnika, da Francozi jedo z vilicami šele nekaj let…

Poljski obrambni minister Macierewicz, ki sodi med trdolinijaše v sedanji vladi, je privrženec teorije zarot. Tako tudi meni, da je bila nesreča poljskega letala pred leti, ko se je leta 2010 v Rusiji s poljskim vladnim letalom (sovjetskega izvira) skupaj s poljskim predsednikom pri Smolensku ubil cvet poljskih konservativnih politikov, v bistvu atentat – zarota kabineta Donalda Tuska, da bi krili rusko vlado.

Je pa Macierewicz pred nekaj dnevi pred javnost prišel tudi z izjavo, da Poljska načrtuje nakup večjega števila brezpilotnikov za zaščito nacionalnega ozemlja. Kot je napovedal, bodo kupili toliko brezpilotnikov, kolikor jih bodo za operacije potrebovale (različne) enote poljske vojske. Po njegovem mnenju so brezpilotniki učinkovito orožje, če se jih uporablja v velikem številu. Pri tem je (za državno tiskovno agenciji PAP) omenil, da govori o tisoče brezpilotnih letalnikov … Velikoserijska proizvodnja teh letalnikov bi zagotovila tudi njihovo nižjo ceno. Flota brezpilotnikov bi tako pomagala nedavno predlaganim enotam teritorialne obrambe pri zaščiti ozemeljske celovitosti države, je še podaril Macierewicz. Brezpilotni letalniki naj bi bili dodana zmogljivost tudi vsem enotam, vključenim v vojaške operacije, seveda potem, ko bodo enkrat v velikoserijski proizvodnji.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki