Poljsko zanima nakup 96 rabljenih lovcev F-16

by Urednik

POLJAKI BI RADI S “POCENI KUPLJENIMI” LOVCI F-16 NADZOROVALI ZRAČNI PROSTOR

Poljsko obrambno ministrstvo se zanima za nakup do 96 rabljenih lovcev Lockheed Martin F-16 fighting falcon, ki jih nameravajo močno posodobiti in priključiti sedanji floti 48-ih letal F-16C/D.

Novico je pred dnevi v intervjuju za  poljski časopis Dziennika Gazety Prawna (DGP) razkril namestnik obrambnega ministra Bartosz Kownacki, odgovorni za nakupe opreme za potrebe Poljske vojske. Kupljene rabljene lovce F-16 nameravajo posodobiti na domačih tleh.

Če bo načrt realiziran, bodo Poljaki na čelu zračnih sil držav članic zveze Nato, pravi Kownacki in dodaja, da želijo z nakupom dodatnih bojnih letal spremeniti razmerje moči v zraku napram Rusiji, z zavedanjem, da je ključna doktrina pridobiti zračno superiornost v vojni.

Poljska vojska se zaveda, da je danes prešibka, da bi branila poljski zračni prostor (v primeru ruske agresije). Za to imajo v Poljskih letalskih silah (Siły Powietrzne) na voljo sicer 48-ih lovcev F-16C/D, 32 starih sovjetskih lovcev MiG-29A/UB, ki so jih kupili od Vzhodne Nemčije in Češke, kot tudi 18 poslavljajočih se lovskih bombnikov Su-22M4. Po Kownackijev besedah želijo sestaviti (kupiti) dodatnih 8 eskadrilj bojnih letal, kar naj bi omogočalo branjenje države.

Po nekaterih informacijah naj bi se Poljska resno zanimala za nakup odsluženih ameriških lovcev F-16A/B, ki jih nameravajo nato posodobiti v zmogljivejše različice. Tu se seveda poraja vprašanje, ali se lovce F-16 v različicah A/B sploh da prilagoditi zahteve sodobnega vojskovanja – veliko bližje temu bi bili z nakupom F-16C/D. Ocenjujejo namreč, da naj bi za vsako letalo (skupaj z modernizacijo in podaljšanjem življenjske dobe) odšteli okoli 100 milijonov poljskih zlotov oz. slabih 25 milijonov dolarjev.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

VIDEO: Poljske letalske sile v akciji

Povezani članki