Poziv Japoncem k obrambi državnega ozemlja

by Urednik

JAPONSKA IN KITAJSKA V SPORU GLEDE OTOČJA SENKAKU OZ. DIAOYU

Japonski obrambni minister je v nedeljo pozval Japonce v obramba državnega ozemlja potem ko so tri kitajske ladje vplule v (sporne) vode v katerih se nahajajo otoki pod nadzorom Tokia v Vzhodnem kitajskem morju. Podobnih incidentov je bilo v preteklosti že več. To pa je bil prvi v letu 2014.

Kitajske ledje obalne straže so zaplule 12 milj v ozemeljske vode ob otočju Senkaki, ki pa si jih ravno tako kot Japonska prisvaja Kitajska in jih imenuje otočje Diaoyu. Vode so kitajska plovila zapustila prej kot v dveh urah.

Kot je izjavil japonski obrambni minister Itsonuri Onodera, ne morejo več spregledovati ponavljajočih se vplutij v japonske ozemeljske vode. Kot pravi, morajo Japonci na eni strani okrepiti politično-diplomatske pritiske, po drugi strani pa biti v pripravljenosti braniti jih z Japonskimi  samoobrambnimi salami  v sodelovanju z obalno stražo.

Zemljevid otočja Senkaku oz. DiaoyuJaponski patruljni čolni obalne straže so tokrat skušali preusmeriti kitajske ladje ven iz voda. Incident je prvi po lanskem 29. decembru, ko so tri kitajske ladje obalne straže vplule v vode, ki si jih lastita obe azijski velesili.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Vaje Kitajske mornarice v južnem kitajskem morju

Povezani članki