Predsednica Tajvana o “možnosti invazije zunanjih sil”

by Urednik

V TAJVANU PREDSEDNICA NAGOVORILA VOJAKE

Vodstvo Tajvana pravi, da so oborožene sile in strukture notranje varnosti države zaradi napetih razmer prevedene v stanje visoke pripravljenosti. Predsednica Tsai Ing-wen je podala podobno izjavo. Po besedah ​​vodje s države je bil “oddan ustrezen ukaz”.

Tsai Ing-wen: »V ozadju ukrajinske krize je bilo našim vojakom izdan ukaz, naj preidejo v stanje visoke pripravljenosti v zvezi z obveščevalnimi podatki o možni invaziji zunanjih sil na otok.«

Z “zunanjimi silami” v tem primeru mislijo na Ljudsko republiko Kitajsko, ki je večkrat zahtevala, da ZDA prenehajo oboroževati Tajvan. Uradni Peking je tudi pozval ZDA, naj umaknejo svojo vojsko z otoka. Washington se na te pozive ni odzval.

Kot je povedala Tsai Ing-wen, je Tajpej zaskrbljen zaradi razmer okoli Ukrajine, pa tudi, kako se “segrevajo razmere okoli Tajvana”.

»Moramo biti še posebno pozorni, povečati moramo svojo bojno pripravljenost, ko se napetosti povečujejo – tudi v ozadju konflikta med Rusijo in Ukrajino. Tajvan mora biti pripravljen na vse in biti sposoben odzvati se na nepredvidene okoliščine.«

Po besedah ​​predsednice so razmere v Tajvanski ožini napete, prav tako so izjemno napete v celotni indopacifiški regiji.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki