“Premik kolone romunskih vojakov proti moldavsko-ukrajinski meji”

by Urednik

ZAOSTROVANJE RAZMER V SAMOOKLICANI PRIDNESTRSKI V MOLDAVIJI

Razmere okoli nepriznane Pridnestrske Moldavske republike, ki je pod vplivom Rusije in meji na jugozahodno Ukrajino, postajajo vse bolj zaskrbljujoče.

Pridnestrje je bilo v zadnjih dneh izpostavljeno več napadom naenkrat, ki so jih oblasti samooklicane republike označile za teroristične napade. Po različici njihovih organov pregona je bila v te napade vpletena ukrajinska stran.

Hkrati so se v številnih  družbenih omrežjih pojavili posnetki s kolonami romunskih vojakov (na zgornji fotografiji simboličen posnetek), ki se premikajo proti moldavsko-ukrajinski meji. Slike niso preveč razločne, zato je treba izjave preveriti. Na twitterju pa so se pojavili posnetki, ki naj bi prikazovali ameriške oklepnike v Romuniji, ki so na poti proti meji z Moldavijo.

Spomnimo, da je na verjetno sodelovanje Romunije pri širjenju pridnestrskega konflikta, še pred  temi napadi, opozoril nekdanji vodja obrambnega ministrstva DNR Igor Strelkov. Po njegovih besedah ​​naj bi na ozemlju Moldavije potekalo tajno premeščanje romunske vojske.

Če je omenjeno drži, potem zdaj romunska vojska v regijo prenaša tudi vojaško opremo, kar posredno kaže na resnost namenov Bukarešte.

Za konflikt na ozemlju PMR pa se poleg Romunije zanima tudi Ukrajina. Dan pred tem napadom je namreč Aleksej Arestovič, svetovalec predsedniškega urada, v odprtem besedilu izjavil, da bi oborožene sile Ukrajine brez težav zavzele Pridnestrje, če bi to zahtevala Moldavija.

Spomnimo se, da so na ozemlju nepriznane republike prisotni ruski vojaki, položaj pa naj bi bil po (njihovem) poročanju trenutno pod nadzorom. Že pred tem je bila v regiji uvedena “rdeča” raven teroristične grožnje.

Velja dodati, da je v Pridnestrju, v vasi Kolbasna, največje skladišče ruskega streliva v Evropi. Prav zanj menijo, da lahko postane glavni cilj Ukrajine, saj so se zaloge zaradi že dva meseca trajajočih spopadov z Rusko federacijo  –  raketnih in zračnih napadov oboroženih sil Ruske federacije – v zadnjem času močno zmanjšale.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki