Primerjava lovcev Su-37 in F-15EX

by Urednik

PRIMERJAVA NAJSODOBNEJŠIH RAZLIČIC AMERIŠKIH IN RUSKIH LOVCEV 4.++ GENERACIJE

Ameriška revija Military Watch Magazine je primerjala možnosti Su-35 z nadgrajenim ameriškim lovcem F-15EX v zračnem boju. Tako ruski lovec Su-35 kot ameriški F-15ЕX pripadata 4. ++ generaciji, ustvarjena pa sta  bila za doseganje različnih ciljev. Toda po mnenju strokovnjakov bi se hipotetično lahko izvozni različici obeh lovcev soočili v boju. Revija Military Watch Magazine je ocenila zmogljivosti obeh letal.

Suhoj Su-35 predstavlja temeljito posodobljenega lovca 4. generacije iz konca osemdesetih let Su-27, ima povečano nosilnost , motor z vektorskim (usmerjenim) potiskom, nove senzorje in zelo zmogljiv radar za vrhunsko spremljanje razmer v zraku in na tleh ter zmogljiv infrardeči sistem za iskanje in sledenje. Izkazalo se je, da je Su-35 lažji in trpežnejši zaradi uporabe sodobnih kompozitnih materialov, njegova zaznavnost za radarje pa se je zmanjšala zaradi posodobitve zasnove letalske konstrukcije, te izboljšave pa dopolnjuje še nova generacija raket zrak-zrak. Letalo je dobilo tudi napredno letalsko elektroniko in sisteme za elektronsko bojevanje, kar mu omogoča, da je konkurenčen vsem obstoječim zahodnim lovcem.

Posodobljeni ameriški Boeing F-15EX ima več skupnega s svojim izvirnikom F-15 kot ruski Su-35 s svojim izvirnikom Su-27. Prav tako je opremljen z zmogljivim radar, novim sistem za elektronsko vojskovanje in napredno letalsko elektroniko ter ima povečano nosilnost, hkrati pa je proizvajalcu uspelo zmanjšati obratovalne stroške in potrebe po vzdrževanju lovca. Toda F-15EX je zasnovan predvsem za podporo prikritih lovcev F-35A in F-22 ter letala naslednje – šeste – generacije.

»Su-35 ima številne pomembne prednosti v bližinskem boju, gre za bistveno bolj krmarljivo letalo, opremljeno z motorji z vektorskim potiskom, F-15EX pa nima nobenih zmogljivosti za usmerjanje potiska motorjev, primernejši je za zračni boj zunaj vidnega polja,« ugotavlja ameriška revija Military Watch. Toda tudi v bojih na dolge razdalje se Su-35 odlikuje z odličnim zavedanjem razmer, koristi pa mu tudi boljša radarska prikritost, vendar opa ima njegov ameriški konkurent večjo nosilnost koristnega tovora in lahko nosi več raket. Poleg tega je F-15XE potencialna platforma za novo raketo zrak-zrak AIM-260, ki je  v razvoju.

Vendar zdaj tudi Su-35 že lahko uporablja najnovejše raketno orožje. »Izjemna okretnost lovcu Su-35 omogoča delno kompenzacijo manjše nosilnosti in zagotavlja večjo možnost preživetje na dolgih razdaljah zaradi boljše sposobnosti izogibanja sovražnikovim raketam s kompleksnimi manevri, F-15EX se bo moral bolj zanašati na sisteme za elektronsko vojskovanje za nevtralizacijo groženj in je lahko še posebej občutljiv na napredne rakete,« še navaja  revija Military Watch.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki