Protiladijske rakete harpoon v uporabi v ukrajinski mornarici

by Urednik

UKRAJINA DOBILA OROŽJE ZA OBRAMBO PRIOBALNEGA PASU

Ukrajina je prejela protiladijske rakete harpoon, dobavo raket je med drugim napovedal ukrajinski minister za obrambo Aleksej Reznikov.

Glede na sporočilo ukrajinskega ministra, objavljenega na osebnem profilu v enem od družbenih omrežij, prepovedanih v Rusiji, je Ukrajina prejela protiladijske rakete harpoon za obalno obrambo. Ob tem Reznikov ni razkril niti števila raket niti drugih podrobnosti dobave.

»(…) Obalna obramba, okrepljena z izjemno učinkovitimi sistemi harpoon,« je zapisal ukrajinski obrambni minister Reznikov.

Dobavo protiladijskih raket harpoon Kijevu je že 24. maja napovedal vodja Pentagona Lloyd Austin po drugem srečanju posebne kontaktne skupine za vojaško pomoč Ukrajini. Hkrati so poročali, da bo Danska dobavila neimenovano število raket in eno zemeljsko instalacijo za njihovo izstrelitev. Pred tem je tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby dejal, da ZDA razmišljajo o možnosti dobave obalnih protiladijskih raketnih sistemov harpoon in NSM Ukrajini, da bi “zaščitila obalo”. 

Zelensky in njegovo spremstvo že zelo dolgo prosijo Zahod za protiladijske rakete in svoje zahteve utemeljujejo z nevarnostjo ladijskega desanta napada, ki bi ga lahko Rusija izvedla. Ruska vojska zaenkrat ne govori o morebitnem desantu na ukrajinsko obalo, vendar se nasproti Odese in Južnega nahaja nekaj njihovih velikih desantnih ladij.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

VIDEO: Prikaz zmogljivosti in možnosti uporabe raket harpoon

Povezani članki