Prva letalska vojaška vaja v Afganistanu pod vodstvom talibanov

by Urednik

VOJAŠKA VAJA AFGANISTANSKIH LETALSKIH SIL

Afganistanske letalske sile so izvedle prve vojaške vaje po prihodu talibanov na oblast, so v ponedeljek, 29. novembra 2021, poročali afganistanski časniki.

Vojaške vaje so potekale v provinci Balkh na severu države, sodelovali pa so helikopterji Mi-17 in MD500 defender, ki so jih že odstavljeni afganistanski vladi zagotovile ZDA.

Nova (talibanska) vlada je izrazila namero, da pregleda stanje letalske flote in letališč v državi. Talibani so tudi že spodbudili pilote, ki so med avgustovsko državljansko vojno pobegnili iz Afganistana, da se vrnejo v državo in jim obljubili, da jim bodo dali zaposlitev v Afganistanskih letalskih silah.

“V bližnji prihodnosti bomo z vseh letališč zbrali podatke, da bomo videli, koliko imamo aktivnih in poškodovanih helikopterjev, pa tudi koliko pilotov, ki so  pripravljeni delati in koliko ne. Pozivamo, da se tisti, ki so zapustili državo, vrnejo in služijo svojemu ljudstvu,” je dejal poveljnik letalskih sil Amanuddin Mansoor.

Piloti, tehniki in drugo vojaško osebje, ki je ostalo v državi, je izrazilo pripravljenost sodelovati z novimi oblastmi in zagotoviti, da oprema ostane operativna, so dodali talibani.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki