Prvi polet novega ruskega šolskega dvoseda Jak-152

by Urednik

V IRKUTSKU RAZVILI ŠOLSKO LETALO ZA VOJAŠKE IN AKROBATSKE PILOTE

Na letališču letalske tovarne Irkutsk je 29. septembra 2016 prvi polet opravil prototip novega ruskega vojaškega trenažnega letala Jak-152 (Yak-152), ki ga razvijajo v oblikovalskem biroju Jakovljev, kjer naj bi nova šolska letala v prihodnje tudi proizvajali.

Novo rusko propelersko šolsko letalo bo uporabno v vseh vremenskih razmerah, tako podnevi kot ponoči. Yak-152 je namenjen za usposabljanje pilotov pri tehnikah letenja, osnovah navigacije, akrobatskem letenju in letenju v formaciji. Na novih letalih Jak-152 naj bi se učili tako vojaški kot civilni piloti, dobro pa naj bi služili tudi za prehod na akrobatska letala.

Jak-152 naj bi dosegel hitrost 300 – 320 km/h, največjo višino 4000 m, za vzlet pa bo potreboval 300 m steze, dolet letala pa naj bi bil do 1400 km. Letelo naj bi vzdržalo vsaj 10.000 ur naleta ter 30.000 vzletov in pristankov, uporabljali pa bi ga 30 let.

Zanimivo je, da so šolskega dvoseda Jak-152 opremili z dizelskim motorjem nemške proizvodnje, poganjal pa propeler s spremenljivim korakom. Letalo ima uvlačljivo podvozje, opremljeno pa je z dvema katapultnima sedežema. V proizvodnji letala bodo sodelovala različna podjetja in institucije: Sibirski raziskovalni letalski institut, Centralni hidro-aerodinamični institut Žukovski, Transaas in drugi.

Pripravil: A. Knific, B. Knific, foto:

Povezani članki