Prvo vojaško transportno letalo Airbus A400M atlas za RAF

by Urednik

VIDEO: PRVI URADNI POLET LETALA A400M KRALJEVIH LETALSKIH SIL 

Airbus Defence and Space je v četrtek 27. novembra 2014 britanskim Kraljevim letalskim silam (RAF) dobavil prvo strateško transportno letalo A400M, kar je prvi Britanski korak k njihovi transformaciji transportnega dela letalskih sil. Letalo je prvo od skupaj 22 naročenih. Slovesnost ob sprejemu prvega transportnega A400 je bila v bazi RAF Brize Norton, udeležila pa sta se je tudi britanski premier David Cameron in minister za obrambno opremo in podporto ter tehnologijo Philip Dine.

Airbus Defence and Space je danes največji dobavitelj RAF. Z novimi airbusi pa bodo Britanci zamenjali ostarele C.139 herculese. Novi transporter nosi približno dvakrat večji tovor od herculesa, prav tako pa zmore tudi enkrat večjo razdaljo, na ta račun bo potrebnih tudi manj letal. Ob A400M pa Britanci uporabljajo še Airbusove večnamenske transportne A330 MRTT, ki so jim nadeli oznako voyager. Krila za obe letali so izdelali v veliki Britaniji, v Filtonu  in Broughtonu prav tako pa tudi (turboventilatorske) motorje za voyagerje izdelujejo v obratih britanskega Rolls Roycea. Slednji pa je član konzorcija Europrop International, ki izdeluje turbopropelerske motorje TP400 za A400M.

Skupaj britanski del proizvodnje  A400M zagotavlja približno 8000 delovnih mest, 900 Airbusovih delavcev pa je zaposlenih neposredno v obratu V Filtonu. Do danes je osem držav naročilo skupaj 174 letal, od katerih so jih do sedaj dobavili prvih sedem.

Pripravil: B. Knific, foto: Airbus

VIDEO: Prvi uradni polet letala A400M Kraljevih letalskih sil

Povezani članki