Putin pozval k zamenjavi dvokrilcev An-2 koruznik z letali LMS-901 baikal

by Urednik

SERIJSKA PROIZVODNJA LETALA LMS-901 BAIKAL NAJ BI SE ZAČELA LETA 2024

Novo letalo LMS-901 baikal, ki naj bi bilo zgrajeno v letalskem obratu Ulan-Uden, naj bi začeli proizvajati serijsko leta 2024, je napovedal vodja ruske države 30. decembra 2020 med  delovnim srečanjem z ruskim premierom Mihailom Mišustinom.  

»Ustvariti moramo celotno verigo letalske domače opreme, ki bi služila našim državljanom. Začeti moraš z najmanjšimi letali, navsezadnje je moramo zamenjati letala An-2. To letalo ima za današnje razmere majhno zmogljivost – le devet sedežev, zamenjalo ga bo letalo bajkal proizvajalca – Konstruktorskega biroja Ural KB v Ulan Udeju, kjer ga bodo serijsko proizvajali. Že letos bi moral biti prototip pripravljen, leta 2024 pa naj bi se začela serijska proizvodnja, letalo bi moralo leteti v prvi četrtini,« je dejal predsednik.

Že 26. novembra 2020 je vodja Republike Burjatie Aleksej Cidenov (Aleksei Tsydenov) z ruskim ministrom za industrijo in trgovino Denisom Manturovom razpravljal o načrtovani proizvodnji prototipa letala LMS-901 baikal v letalski tovarni Ulan-Uden.

Kot so povzeli iz tega pogovora, bi morali v letošnjem letu dobiti prvo prototipno letalo. Celotno  certificiranje bo trajalo približno poldrugo leto, po letu 2023 pa naj bi začele serijske dobave iz letalske tovarne Ulan-Uden, je takrat napovedal Denis Manturov.

Lahko večnamensko letalo LMS-901 baikal bo namenjeno za lokalnemu letalskemu prevozu v okviru  razvojnega programa regionalnega letalstva in naj bi nadomestilo res zastarele enomotorne dvokrilce An-2. Ena od glavnih uvedenih novosti tega letala je modularnost platforme, ki bo omogočila prilagajanje letala glede na namen: za prevoz potnikov / in tovora, možnost brez posadke, za nadzor in spremljanje, za nam je na možnosti delovanja naprave v težkih ene, za naloge iskanja in reševanja in škropljenje/gašenje. Načrtovalci pa poudarek namenjajo tudi delovanju letala v razmerah na daljnem severu. V ta namen so konstruktorji veliko pozornosti namenili težavam, povezanim z nastajanjem ledu na površinah letala in razvoju sistema za razledenitev.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki