Reševalna vaja z množično nesrečo na dolenjski avtocesti

by Urednik

REŠEVALNA VAJA MNOŽIČNE NESREČE V AVTOCESTNEM PROMETU

Novomeška izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje je v soboto, 12. aprila 2014, na dolenjski avtocesti pripravila regijsko reševalno vajo s scenarijem množične nesreče v prometu.

Na območju pokritega vkopa Karteljevo, v Avtocestni bazi Novo mesto in v Splošni bolnišnici Novo mesto je potekala regijska vaja sil za zaščito in reševanje, “AC Trebnje – Novo mesto 2014”. Vajo so izvedli s sodelovanjem Policije, zdravstvenih domov v Novem mestu in Trebnjem, novomeške in brežiške bolnišnice, Darsa, območnih združenj Rdečega križa ter okoliških poklicnih in prostovoljnih gasilcev. V reševanje so vključili tudi helikopter Bell-412 Slovenske vojske.

Scenarij vaje je bil množična nesreča na avtocesti, v kateri je bilo udeleženih 21 vozil in poškodovanih 22 ljudi (nekaj huje), štiri osebe so umrle, 20 udeležencev pa je ostalo nepoškodovanih. Namen vaje je bil preveriti usposobljenost in opremljenost sil za posredovanje in oskrbo poškodovanih ob množični nesreči na avtocesti na območju dolenjske regije ter ustreznost načrtov za zaščito in reševanje.

Na vaji je sodelovalo 170 pripadnikov intervencijskih služb, ki niso poznali podrobnosti vaje in odziva imitatorjev ponesrečencev, tako se razmere skuša približati realnim izzivom. Ob množičnih nesrečah se odzove večje število služb s številnimi pripadniki, prav tako je poškodovanih veliko ljudi, zato so tovrstne nesreče ob upoštevanju vseh ostalih dejavnikov (npr. lokacija, vreme, čas) zelo kompleksne in zahtevajo poseben poudarek na usklajenem vodenju intervencije in usklajenem izvajanju nalog prvih posredovalcev.

Reševalna vaja na dolenjski avtocesti - helikopter Bell-412

Kot je znano, je na dolenjski avtocesti na višnjegorskem klancu leta 2010 prišlo do ene najhujših prometnih nesreč v zgodovini Slovenije, udeleženih je bilo 38 vozil in 51 oseb, tri so umrle.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Jože Žura (Radio Slovenija)

Povezani članki