Rheinmetallovi simulatorji za brazilskega transporterja Embraer KC-390

by Urednik

PILOTI TRANSPORTNIH LETAL EMBRAER KC-390 BODO UPORABLJALI NEMŠKE SIMULATORJE

Brazilskemu proizvajalcu letal Embraer bo nemški Rheinmetall dobavil kompletno opremo za usposabljanje in vadbo za novo transportno letalo Embraer KC-390 v vrednosti nad 100 milijonov USD.

Brazilski Embraer, ki postaja eden vodilnih proizvajalcev večjih (potniških in transportnih) letal v svetu, pred dnevi pa je podpisal pogodbo z nemškim Rheinmetallom da dobavo simualtorja za novo vojaško transportno letalo KC-390 v vrednosti več kot 100 milijonov dolarjev za naslednjih 10 do 15 let.

Opremo za usposabljaje in vadbo je zasnoval Rheinmetallova enota Simulation and Training Business, ki bo tudi vzdrževala simulator. Na novi opremi se bodo urili tako vzdrževalci letal KC-390, kot člani posadke, zadolženi za tovor, in seveda piloti.

Embraerjev transporter KC-390 je prvič poletel pred dobrim  letom (3. februar 2015) in je pred začetkom serijske proizvodnje. Napovedujejo mu precejšnje možnosti na trgih, saj je prikazal odlične zmogljivosti, doslej pa so skupaj naročili  28 letal, zanj pa se zanimajo še številni (vojaški) uporabniki tako iz Latinske Amerike kot Evrope. S tem letalom postavljajo nove standarde v tem razredu vojaških transporterjev, proizvajalec pa obljublja tudi najnižje stroške glede na časovno enoto letenja in prepeljani tovor. Poleg transportne različice napovedujejo še KC-390 kot leteči tanker za oskrbo z gorivom v zraku, pa tudi različici za gašenje in za iskanje ter reševanje. Vsa potrebna letalna dovoljenja pričakujejo do konca leta 2017, prve dobave pa potem v letu 2018.

Rheinmetallova skupina Defence Electromics GmbH, ki je izdelal simulator ter vso simulacijsko opremo za usposabljanje in vadbo ima že več kot 40 letne izkušnje in ponuja celovite integrirane rešitve vključno z  aplikacijo C4I (Command, Control, Communication, Computers and Intelligence). Zaposluje nad 1200 visokokvalificiranih delavcev na različnih projektih za simulacijo in trenažo po vsem svetu. Pred leti so sklenili pogodbo z Rusko vojsko za simulacijski ni trenažni bojni center v ruskem Mulinu v vrednosti 120 milijonov evrov, ki pa je kasneje – kot posledica dogodkov v Ukrajini – propadel.

Pripravil: B. Knific, foto: Embraer

NEVIDNI - lovci 5. generacije, revija Obramba

Povezani članki