Rogozin: Rusija “zmore” tudi brez francoskih ladij razreda mistral

by Urednik

RUSIJA ZGRADILA KRMNI DEL AMFIBIJSKIH LADIJ RAZREDA MISTRAL

Podpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin je dejal, da Rusija “zmore” tudi brez dveh francoskih amfibijsko-desantnih ladij razreda mistral, ki so jih naročili v letu 2011, zaradi ukrajinske krize pa Francija razmišlja o prekinitvi pogodbe. Ob tem je Rogozin v nedeljskem televizijskem intervjuju tudi dodal, da bi bila francoska prodaja obeh helikopterskih nosilk razreda mistral kateri drugi državi nezakonita, saj je ena tretjina ladij narejena v Rusiji.

Francoske oblasti so se v začetku septembra 2014 (tudi pod pritiskom ZDA) v sklopu sankcij proti Rusiji odločile, da bodo končno odločitev o morebitni (ne)dobavi amfibijsko-desantnih ladij razreda mistral sprejeli konec oktobra 2014. Prvo ladjo Vladivostok naj bi Rusiji dobavili do konca letu 2014, drugo Sevastopol pa v letu 2015, ob tem pa tudi pripadajoče 4 desantne ladje CTM NG.

Rogozin je dejal v nedeljo zvečer na televiziji povedal, da je Rusija novembra 2013 Indiji uspešno dobavila modernizirano letalonosilko Vikramaditya (prej Admiral Gorshkov), s tem pa dokazala, da je sama zmožna razvoja in gradnje amfibijsko-desantnih ladij. Dodal je, da je gradnja desantnih ladij veliko bolj enostavna kot pa gradnja letalonosilk.

Rekel je, da s helikopterjem nosilci Mistral razreda so bili oblikovani za. “Razred mistral je bil zasnovan za sredozemsko podnebje in ni ravno primeren za naše klimatske zahteve, zagotovo pa ne bodo mogle pluti v naših severnih morjih,” je dejal Rogozin.

Povedal je tudi, da so izjave iz Francije, da bi pogodbo odpovedali  in ladji prodali nekomu drugemu nezakonite, ker je bila ena tretjina obeh ladij narejena v Rusiji. “Krmni del ladij mistral je bil zgrajen v ladjedelnici Baltik v Sankt Peterburgu. Če želijo obdržati ladji, bomo morali zahtevali naš krmni del nazaj, in ga uporabili v drugih ladjah,” je dejal Rogozin. To naj bi bil prvi razlog, zakaj Francija ladji ne bi “smela” prodati nekomu drugemu. Drugi razlog je, da je Rusija že plačala ladji mistral in ga bo treba vrniti skupaj s predvideno kaznijo. Kot tretji razlog pa Rogozin meni, da Francija s prekinitvijo pogodbe tvega status zanesljivega dobavitelja v okviru Svetovne trgovinske organizacije.

Medtem je sicer Ruska mornarica pred dnevi (13.9.2014) že poslala prvih 250 svojih pripadnikov na preizkušanje prve nosilke helikopterjev Vladivostok razreda mistral, kjer so se vse do danes usposabljali za upravljanje z ladjo (sedaj je na vrsti že druga skupina). Na drugi strani pa nekatere zahodne države še vedno iščejo rešitev za Francijo, da bi se izognila prodaji ladij Rusiji, s katero so že vse od začetka ukrajinske krize v napetih odnosih. Nemčija je tako že pred časom predlagala, da bi ladji odkupila Evropska unija, sedaj pa obstajata tudi možnosti nakupa s strani zveze Nato oz. Kanade.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Francija odločitev o (ne)prodaji ladij mistral Rusiji preložila na konec oktobra

Minuli teden so se že pojavila novice, da Francija v sklopu sankcij Rusiji ne bo dobavila amfibijsko-desantnih ladij razreda mistral – prvo (Vladivostok) naj bi dobavili do konca letu 2014, drugo (Sevastopol) pa v letu 2015.

Nemčija predlaga, da EU kupi “ruski” amfibijski ladji razreda mistral

Evropska unija bi lahko zaradi sankcij proti Rusiji od francoskega proizvajalca DCNS odkupila dve amfibijsko-desantni ladji razreda mistral, ki jih ta gradi za Rusko mornarico.

Francija bo dobavila Rusiji amfibijske ladje mistral in desantne CTM

Francija bo dobavila Rusiji obe amfibijskih ladji razreda mistral (Vladivostok in Sevastopol), kot tudi vsaj 4 (+4) desantne ladje CTM NG, je sporočil francoski predsednik Francois Hollande.

Rusija nima pravega goriva za nove ladje razreda mistral

Rusija ne proizvaja goriva za naročene francoske amfibijske ladje razreda mistral, ki so jih naročili leta 2011. Prvo ladjo bodo prejeli v letu 2014, drugo pa leta 2015.

Povezani članki