Rolls-Royce bo razvijal motor za turško lovsko letalo TF-X

by Urednik

BRITANSKO PODJETJE BO SODELOVALO PRI RAZVOJU MOTORJA ZA TF-X

Britansko podjetje Rolls-Royce bo z ustanovitvijo skupnega podjetja s Kaleom (Turčija) pomagalo ustvariti motor za prvi turško bojno letalo  generacije TF-X. Partnerska podjetja so ustanovila skupno “hčerinsko” podjetje, ki so ga poimenovali TAEC, poroča ameriška revija Defense News.

Znano je, da je turški delež v skupnem podjetju 51-odstoten. Prvi poskus zagona tega projekta se je končal neuspešno. Vodja turškega direktorata za obrambno industrijo Ismail Demir je to pripisal “petim ali šestim” nesoglasjem med podjetji glede proizvodnih vprašanj, zdaj pa so jih po njegovih besedah ​​odpravili.

TF-X naj bi svoj prvi let opravil leta 2026. Po navedbah turških uradnih predstavnikov naj bi leta 2029 vstopil v letalske sile države. Prototipna letala bodo uporabljala ameriške motorje F-110 družbe General Electric, v prihodnosti pa jih bodo nadomestili pogonski agregati TAEC. Pričakuje se, da bodo novemu letalu omogočili, da se dvigne na višino preko 12 tisoč metrov in doseže hitrost 1,8 Macha.

Pred tem so poročali o načrtih Ankare za nakup več deset lovskih letal Eurofighter typhoon. Ta posel naj bi bil predviden kot začasen ukrep do zagona domačih letal.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki